PESTE JUMĂTATE DINTRE ROMÂNI CONSIDERĂ O CASĂ IDEALĂ PRIN PRISMA EFICIENȚEI ENERGETICE

Distribuie pe:

Peste jumătate dintre români (54%) consideră o casă ideală prin prisma eficienței energetice, iar opt din zece persoane (83%) sunt de părere că materialele de zidărie alese în construcția locuinței favorizează menținerea căldurii în locuință, se arată într-un studiu de specialitate, publicat marți.

Potrivit datelor centralizate de Reveal Marketing Research, 81% dintre români evaluează o locuință prin valoarea costurilor de întreținere, în timp ce 34% locuiesc în case construite din BCA.

Pentru 54% din totalul celor intervievați, eficiența energetică reprezintă un atribut principal al casei ideale. De asemenea, respondenții consideră, în proporție de 83%, că materialele de zidărie alese în construcția locuinței favorizează menținerea căldurii în locuință.

Pe acest fond, doar aproape o treime (31%) dintre respondenți se declară mulțumiți de valoarea medie a facturii lunare pentru încălzire în iarna ce a trecut.

Cu toate acestea, 69% dintre români sunt îngrijorați de prețul energiei electrice, iar 64% de costurile cu gazul natural, cheltuieli pentru care se observă creșteri semnificative față de evaluarea realizată anul trecut.

Conform cercetării, aceste cheltuieli au ajuns să fie un punct important în evaluarea unei locuințe, astfel că, după preț (86%) și calitatea materialelor de zidărie folosite (81%), costurile de întreținere (81%) sunt al treilea punct ca importanță atunci când consumatorii apreciază valoarea unei locuințe.

În perspectiva iernii care urmează, creșterea eficienței energetice a locuințelor va fi o prioritate pentru românii care vor facturi mai mici, iar 75% dintre respondenți sunt de părere că modernitatea îi ajută să economisească, prin urmare, vor alege materiale de zidărie inovatoare, al căror scop prin fabricare este să îi ajute în creșterea confortului și reducerea costurilor în cadrul locuinței.

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfășurat online, în perioada 17-26 mai, pe un eșantion de 1.269 respondenți plus 505 persoane care lucrează în domeniul construcțiilor, iar eroarea maximă de eșantionare pentru targetul general este +/-2,8%, la un nivel de încredere de 95%. (Agerpres)

CIOLACU: ORDONANȚA PE ENERGIE VA PRIMI RAPORT ÎN SENAT SĂPTĂMÂNA VIITOARE

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți că ordonanța de urgență privind prețurile la energie va primi, săptămâna viitoare, raport în comisiile de specialitate din Senat, iar în prevederile acestui act normativ vor fi introduse și fabricile de medicamente generice, pentru a beneficia de plafonarea prețurilor.

“Amendamentele la ordonanța pe energie sunt în discuție în acest moment în cadrul coaliției și se va lua o decizie. Au fost mai multe propuneri. Ordonanța se află în acest moment la prima cameră sesizată, la Senat, săptămâna viitoare se va da raportul, deja am convenit modificări pentru instituțiile de cult, pentru serviciile publice, respectiv companiile de apă, dar și pentru companiile de transport. Aceste lucruri deja au fost convenite. A mai fost o discuție, ținând cont că fabricile de medicamente generice au un preț plafonat la medicamente, dacă nu intervenim, în acel moment acele medicamente dispar de pe piața din România. Cred că nu ne dorim acest lucru. Normal că, dacă statul a plafonat un preț la anumite medicamente, să vină solidar și să se încadreze în costurile de producție. Sunt peste 2.200 de români care lucrează în aceste fabrici”, a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că în cadrul coaliției de guvernare s-a convenit prelungirea subvenționării prețului la pompă, până la sfârșitul anului, atât pentru motorină, cât și pentru benzină. (Agerpres)

ANPC, ÎN CONTROL LA FURNIZORII DE ENERGIE ELECTRICĂ

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a demarat acțiuni de control în întreaga țară la furnizorii de energie electrică pentru a verifica modul de calcul al facturilor emise către consumatori.

“În contextul creșterii numărului de reclamații înregistrate de la consumatori în ceea ce privește modul de calculare a facturilor la energie electrică, din ultima perioadă, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a demarat deja o serie de acțiuni de control, la nivelul întregii țări, în acest domeniu, ca urmare a unei tematici naționale, în acest sens. Controalele comisarilor ANPC se derulează la furnizorii de energie electrică și verifică modul în care sunt respectate prevederile legale în vigoare, în ceea ce privește calcularea facturilor emise de aceștia către consumatorul-persoană fizică, în ultima perioadă. Menționăm că, pentru a putea stabili dacă reclamațiile sunt fondate sau nu, comisarii ANPC analizează cu mare atenție toate documentele necesare, în fiecare caz în parte”, se arată într-un comunicat de presă al instituției de control.

Reprezentanții ANPC precizează că acei consumatori nemulțumiți de modul în care a fost realizată factura de consum vor trebui să ia, mai întâi, legătura cu operatorul economic care furnizează acest serviciu, iar dacă acest dialog sau informațiile primite nu sunt satisfăcătoare, să completeze formularul de sesizare de pe site-ul www.anpc.ro.

De asemenea, consumatorii care au aviz de deconectare și se consideră nedreptățiți, pot completa formularul de sesizare de pe pagina de Internet a ANPC, cu caracter urgent. (Agerpres)

Lasă un comentariu