ELEVII SUNT NEMULȚUMIȚI DE NOUL MECANISM DE DECONTARE A CHELTUIELILOR DE TRANSPORT ȘI ACUZĂ GUVERNUL DE IRESPONSABILITATE

Distribuie pe:

Consiliul Național al Elevilor acuză că OUG pentru decontarea transportului a fost retrasă din ședința Comisiei de Dialog Social, cu doar o oră înainte de întrunirea acesteia.

“În ședința Comisiei de Dialog Social ce a avut loc la data de 19 septembrie 2022 ar fi trebuit să se poarte o discuție despre un proiect de ordonanță de urgență ce implementa un nou mecanism pentru decontarea cheltuielilor de transport ale elevilor navetiști: o sumă forfetară, în valoare de 50 de lei pentru primii 3 kilometri parcurși, ulterior fiind adăugați câte 5 lei pentru fiecare kilometru în plus.

Cu mai puțin de o oră înainte de momentul începerii ședinței, Ministerul Educației a retras componenta transportului din proiectul de OUG, amânând discuția pentru o dezbatere publică ce va fi organizată în data de 21 septembrie 2022”, a transmis, luni seară, Consiliul Național al Elevilor, într-un comunicat de presă.

Organizația afirmă că, deși noul mecanism presupune o creștere a alocărilor bugetare din prezent, acesta tot nu ar putea rezolva problemele majore din teritoriu.

Reprezentanții elevilor afirmă că zeci de abonamente din țară arată că, urmând formula de calcul propusă de Ministerul Educației, elevii ar primi, într-un caz norocos, puțin peste jumătate din suma reală.

“Spre exemplu, în județul Bihor, un elev navetist care se află la 7 kilometri de localitatea în care studiază, plătește, lunar, un abonament în valoare de 210 lei. Conform proiectului lansat în dezbatere publică de Minister, acest elev ar urma să primească înapoi 105 lei.

În aceeași notă, un elev din județul Botoșani, care face o navetă de 21 de kilometri, plătește, lunar, un abonament în valoare de 440 lei. Dacă OUG-ul ar fi aprobat în această formă, elevul ar primi înapoi doar 210 lei”, au mai transmis elevii. Aceștia au solicitat creșterea plafonului de majorare al sumei forfetare cu până la 100%.

Lasă un comentariu