ACADEMICIANUL, DESĂVÂRȘIREA ȘI... SPERANȚA

Distribuie pe:

• “Academicianul Bălăceanu Stolnici a scris o carte în anul 1981 sub numele de “Anatomiștii în căutarea sufletului". Aici dă o explicație la întrebarea fundamentală: “Ce este sufletul"? Răspunde astfel: “În fața unui om care a murit, știința este neputincioasă. Există o diferență imensă între un trup viu și un cadavru, diferență care nu se poate nici explica, nici determina. Noi nu putem defini sufletul în termenii limbajului științific. El intră într-un alt domeniu al existenței, în care știința nu are acces. De aceea, adevăratul om de știință nu neagă sufletul. Putem vorbi despre conștiință ca termen care se referă indirect la suflet, dar numai fenomenologic. Niciun tratat de psihologie din lume, nici un om de știință nu poate să explice cum apare conștiința, acest fenomen extraordinar, în mișcarea materiei, a moleculelor din celulele nervoase. Există un șanț epistemologic peste care știința nu poate trece. Așadar, eu nu pot defini sufletul decât în termeni de revelație, nu în termeni de cercetare științifică. Ceea ce ar trebui neapărat precizat e că știința și religia se află într-un raport de complementaritate, nu de antagonism, cum spun ateii și scepticii. Corpul este receptacolul sufletului, prin care sufletul se integrează în lumea materială. Iar sufletul este permanent, el supraviețuiește corpului".

Constantin Bălăceanu-Stolnici (1923 - ), om de știință român, medic neurolog, profesor de Neuropsihologie și Anatomie a Sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Române de Științe Medicale, autorul mai multor cărți de specialitate.

***

• “Cercetați-vă pe voi înșivă dacă sunteți în credință; încercați-vă pe voi înșivă. Sau nu cunoașteți voi singuri bine că Iisus Hristos este întru voi? Afară numai dacă nu sunteți netrebnici. Nădăjduiesc însă că veți cunoaște că noi nu suntem netrebnici. Și ne rugăm lui Dumnezeu ca să nu săvârșiți voi nici un rău, nu ca să ne arătăm noi încercați, ci pentru ca voi să faceți binele, iar noi să fim ca niște netrebnici. Căci împotriva adevărului n-avem nici o putere; avem pentru adevăr. Mai cerem în rugăciunea noastră: desăvârșirea voastră".

Epistola către Corinteni, după tradiție epistola aparține Sfântului Apostol Pavel. Limba și stilul epistolei aparține lui Pavel. Temele din cuprinsul ei, referitoare la mântuire, credință, înviere, unitate și moarte, aparțin întru totul Sf. Pavel. Epistola a fost scrisă din Efes în timpul celei de a treia călătorii misionare (56-57). Această epistolă a fost adresată “Bisericii lui Dumnezeu din Corint". Are în cuprinsul ei 16 capitole, cu o tematică religioasă, socială, morală și dogmatică. Aceasta epistolă este importantă pentru că în ea avem o icoană fidelă a primei Biserici Creștine.

***

• “Locul cel mai sudic al continentului african se numește “Capul Bunei Speranțe". Nu s-a numit tot timpul astfel. Mai demult i se spunea: “Capul Suferinței", Se numea așa pentru motivul că pe mările ce înconjurau acele țărmuri, rar care corabie nu se îneca în valurile bântuite de furtuni. Dar din vremea când Vasco de Gama, descoperitorul Indiilor, a trecut pe acolo fără a suferi naufragiu, de atuncea și alți corăbieri au scăpat teferi, așa că locul “suferințelor" a primit numele “Capul Bunei Speranțe". Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Sfinții și Martiri, asemenea celor de mai sus, sunt pentru noi un “Cap al Bunei Speranțe".

Cu dragoste creștinească,

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu