SECȚIA DE TERAPIE INTENSIVĂ NOU-NĂSCUȚI A SPITALULUI CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ TÂRGU MUREȘ A FOST CONECTATĂ LA REȚEAUA NAȚIONALĂ DE TELEMEDICINĂ

Distribuie pe:

Sistemul de telemedicină al Secției de Terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a fost dat în folosință. Proiectul este implementat de Asociația Cristi Vasiliu/ACV din Târgu Mureș, cu finanțarea BCR.

În Terapia intensivă neonatală a SCJU Târgu Mureș ajung nou-născuți grav bolnavi din aproape toată țara. Secția îngrijește cazuri foarte complexe, inclusiv nou-născuții cu malformații cardiace, care vor fi operați la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș.

Odată cu punerea în funcțiune a telemedicinei, neonatologii de la Târgu Mureș se pot conecta în timp real cu colegii lor din alte 9 secții similare. În timp ce discută prin videoconferință, medicii văd atât imagini cu pacientul, cât și datele afișate de aparatele la care este el conectat și pot efectua investigații de la distanță în timp real, sistemul permițând conectarea ecografului sau aparatului de radiologie.

Pe lângă accesul facil la o a doua opinie medicală, schimbul rapid și precis de informații între secții ajută la scurtarea timpilor de decizie privind transferul pacienților între secții din orașe diferite. Pot fi evitate astfel supraaglomerarea secțiilor și expunerea nou-născuților la transferuri inutile.

Ec. Mariana Cernat, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș: “Am convingerea că acest sistem modern de telemedicină va îmbunătăți considerabil accesul la tratament al micuților pacienți, contribuind la îmbunătățirea calității vieții pacienților, în special în zonele unde nu există suficienți specialiști sau unde accesul la serviciile medicale se face cu dificultate.

Cu ajutorul acestei tehnologii, medicii pot consulta, trata și monitoriza pacienți aflați la distanță, fără a fi compromise standardele asistenței medicale.

Mulțumesc încă o data Asociației «Cristi Vasiliu» pentru implicare și finanțatorului BCR pentru că a înțeles importanța unui astfel de proiect pentru societate și pentru micuții pacienți, în special”.

Rețeaua națională de telemedicină pentru terapie intensivă neonatală este formată acum din 10 secții: Marie Curie București, Constanța, Iași, Brașov, Cluj, Timișoara, Craiova, Pitești, SCJ Mureș și SCJU Târgu Mureș.

Proiectul de instalare a telemedicinei în Secția de Terapie intensivă neonatală a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a cuprins atât aparatura și software-ul specializat, conectarea cloud și accesul la internet, cât și pregătirea echipei medicale pentru folosirea sistemului.

Proiectul a fost inițiat și implementat de Asociația Cristi Vasiliu (ACV) din Târgu Mureș și finanțat integral de BCR.

Delia Vasiliu, președinta Asociației Cristi Vasiliu (ACV): “Finalizarea acestui proiect este o bucurie pentru noi, dar adevăratul lui succes abia acum începe să vină! Cu fiecare copil care va primi, cu ajutorul telemedicinei, o șansă în plus să se facă bine și să crească mare. Mulțumim medicilor alături de care am conceput acest proiect și sponsorului BCR!”

Nicoleta Deliu - Pașol, Head of Communication BCR: “Am știut de prima dată, când am auzit conceptul de Telemedicină, că acest proiect va face bine sistemului de sănătate și, în special, medicinei de urgență și terapiei intensive neonatale. Îl susținem și ne bucurăm să fim alături de medicii din Târgu Mureș, pentru că știm că este nevoie de noi toți în comunitate. De aceea, încercăm să răspundem de fiecare dată când suntem solicitați. Suntem cu gândul la toți copiii care au o șansă în plus la vindecare”.

Lasă un comentariu