EXERCIȚIU ISU: ACCIDENT AVIATIC CU VICTIME MULTIPLE ÎN URMA PRĂBUȘIRII UNUI AVION DE MICI DIMENSIUNI

Distribuie pe:

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Horea” a organizat, marți, un exercițiu de gestionare a unei situații de urgență generată de un accident aviatic cu victime multiple, în urma prăbușirii unui avion de mici dimensiuni, pe Aeroportul Internațional “Transilvania” din Târgu Mureș, fapt ce a necesitat activarea planului roșu de intervenție.

“Este un exercițiu anual pe care îl desfășurăm pe Aeroportul din Târgu Mureș. De data asta avem un accident în care a fost implicat un avion de mici dimensiuni, cu 18 victime, dintre care o parte sunt încarcerate, 18 victime însemnând 14 pasageri și 4 membri ai echipajului. În urma accidentului respectiv a rezultat și o scurgere de carburant, care ulterior s-a aprins. Bineînțeles că intervenția a fost graduală, s-a intervenit în primă fază cu serviciul privat pentru situații de urgență de la aeroport. Ulterior, au fost chemate în sprijin Inspectoratul pentru Situații de Urgență `Horea' al județului Mureș și toate instituțiile care sunt implicate în planul roșu, pentru că a fost pus în aplicare și planul roșu. Planul roșu s-a declanșat imediat după ce am auzit despre incidentul respectiv, cu aprobarea domnului subprefect care este aici de față”, a declarat inspectorul șef al ISU Mureș, Călin Handrea.

Potrivit acestuia, a fost convocată și o parte a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, dar și Comitetul Local de la nivelul orașului Ungheni, pe raza căruia se află aeroportul.

 “Acum suntem în timpul desfășurării exercițiului, se evacuează pacienți, sunt resurse suficiente pentru acest număr de victime, însemnând două autospeciale de transport victime multiple, sunt ambulanțele de la SAJ, ambulanțe de la UPU și se lucrează în punctul de comandă cu toată grupa operativă, respectiv comandantul operațiunilor de salvare și directorul de salvare medicală. (...) Toate victimele sunt duse în punctul medical avansat și, ulterior, după ce se face triajul, spre spitalele din zonă. Ce e important într-un asemenea exercițiu este că aici oricând se poate întâmpla un eveniment nefericit și nu numai pe aeroport, ci și în preajma aeroportului. Noi chiar discutam mai devreme că am văzut trece trenul prin spatele aeroportului, chiar la o distanță relativ mică și am putea pe următorul scenariu să implicăm chiar un accident feroviar combinat cu un accident aero”, a precizat generalul Călin Handrea.

Șeful ISU Mureș consideră că aceste exerciții sunt importante pentru pregătirea personalului propriu, cât și pentru pregătirea personalului din obiectivele în care se fac aceste simulări, deoarece, în timpul unui eveniment, foarte importantă e comunicarea.

“Făcând un exercițiu înainte, deja se creează acele linii de comunicare prin care noi vom putea, la un moment dat, să putem colabora mult mai bine. (...) Sunt importante exercițiile și pregătirea personalului propriu e foarte importantă, pentru că un eveniment care s-ar produce la aeroport înseamnă un răspuns de trei minute probabil din partea Serviciului privat pentru situații de urgență, respectiv 25-30 de minute din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Noi avem un echipaj de prim ajutor aproape la Azomureș, dar vorbim doar de o ambulanță, aceea ajunge în 7-10 minute, în schimb, resursele celelalte vin la 25-30 de minute, ceea ce e destul de mult pentru un accident aviatic”, a mai arătat Călin Handrea. (Agerpres)

Lasă un comentariu