CONFERINȚĂ NAȚIONALĂ LA TÂRGU MUREȘ: FRECVENȚA BOLILOR METABOLICE ȘI DE NUTRIȚIE, ÎN CREȘTERE PERMANENTĂ

Distribuie pe:

Frecvența bolilor metabolice și de nutriție este într-o creștere permanentă, iar vârsta la care acestea apar este din ce în ce mai timpurie, a declarat, miercuri, profesor universitar Rodica Bălașa, de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș, în cadrul Conferinței Naționale “Interdisciplinaritate și cercetare în diabet, nutriție și boli metabolice”.

“Din păcate, frecvența acestor boli metabolice și de nutriție este într-o creștere permanentă. Din păcate, vârsta la care aceste boli apar este din ce în ce mai timpurie, iar complicațiile pe care aceste boli le generează în aproape toate specialitățile medicale, ne face să fim cu toții împreună (la conferință - n.r.). Eu sunt neurolog și trebuie să vă spun că bolile cerebrale, cu excepția celor neuro-degenerative, sunt consecința celorlalte boli ale organelor. Iar problemele de metabolism, mai ales diabetul zaharat, produc un impact devastator asupra sistemului nervos. Universitatea noastră este într-o emulație științifică permanentă, astfel încât organizarea aici a unei conferințe naționale, cu o participare atât de largă, este pentru noi un moment foarte important, care, evident, ne încurajează să continuăm”, a declarat Rodica Bălașa.

Decanul Facultății de Medicină, profesor universitar doctor Ovidiu Cotoi, a arătat că evenimentul organizat de Asociația Medicală Română și Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș abordează diabetul, nutriția și bolile metabolice într-o formă de interdisciplinaritate.

“Așa cum acest cuvânt nou, interdisciplinaritate, a intrat în vocabularul nostru, iată, a venit și momentul în care diabetul, nutriția și bolile metabolice sunt abordate într-o formă de interdisciplinaritate. Și nici nu se poate acest lucru altfel, întrucât dumneavoastră, ca profesioniști în tratarea diabetului și a tuturor boilor de nutriție, știți foarte bine că fiecare sistem de organe din corpul uman este afectat, începând de la nivel de celulă, mitocondrie, ribozom și până la sistemul complet și întreg corpul uman. De aceea, cred că această conferință inaugurată la Târgu Mureș se dorește a fi una care va avea o continuitate. (...) Uitându-mă la programul conferinței, pe lista de lectorilor invitați, uitându-mă pe temele abordate, nu pot decât să fiu foarte impresionat și foarte onorat de prezența și de participarea dumneavoastră”, a declarat Ovidiu Cotoi.

Asociația Medicală Română și Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș a organizat Conferința Națională “Interdisciplinaritate și cercetare în diabet, nutriție și boli metabolice”, eveniment științific sub egida Academiei de Științe Medicale și a Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. (Agerpres)

Lasă un comentariu