CEREREA UCRAINEI DE ADERARE “ACCELERATĂ”, PRIMITĂ CU RETICENȚĂ DE NATO

Distribuie pe:

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a răspuns pretențiilor Rusiei de a anexa patru provincii ucrainene, anunțând că Ucraina solicită aderarea la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

“Facem un pas decisiv prin semnarea cererii Ucrainei de aderare accelerată la NATO”, a scris Zelenski într-o declarație postată pe site-ul prezidențial, citată de New York Times. El a spus că Ucraina cooperează îndeaproape cu NATO și a susținut că armata ucraineană a contribuit deja la siguranța membrilor Alianței din Europa împotriva Kremlinului, provocând înfrângeri armatei ruse, în conflictul armat din Ucraina.

“În Ucraina se decide soarta democrației în confruntarea cu tirania”, a spus Zelenski, pretinzând că Ucrainei ar putea fi “accelerată” în mod similar cu cele ale Suediei și Finlandei.

Inițiativa liderului ucrainean este privită, însă, cu reticență și scepticism de către liderii mondiali, potrivit presei internaționale.

La Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Ucraina, ca orice democrație din Europa, are dreptul de a solicita aderarea la Alianță, dar a avertizat că decizia de acceptare a unui nou membru este luată prin consensul a tuturor celor de 30 țări componente NATO.

Preocuparea imediată a NATO este de a continua să ofere sprijin Ucrainei, astfel încât să se poată “apăra împotriva invaziei brutale ruse”, a spus Stoltenberg.

Dorința Ucrainei de a se alătura Alianței este, de mult timp, o sursă de conflict cu Rusia, care vede extinderea NATO spre est drept “o amenințare existențială”: “Extinderea continuă a NATO, crearea de noi infrastructuri în noile state membre, scutul american anti-rachetă sunt aspecte care nu contribuie la creșterea încrederii între NATO și Rusia. Această imagine a unui bloc militar puternic la granițele noastre va fi interpretată în Rusia ca o amenințare la adresa securității noastre. Asigurările externe nu sunt de ajuns pentru noi, un asemenea sistem de securitate nu se întemeiază pe promisiuni”, a declarat Vadimir Putin, la summit-ul NATO din 2008 găzduit de București, Putin, fiind primul președinte rus care a venit în România după 1990 (sursa - hotnews.ro).

Cererea de aderare formulată de Ucraina la NATO se confruntă cu mari obstacole - pe care președintele ucrainean părea să le accepte, menționând că știa că admiterea unei țări necesită acordul unanim al tuturor celor 30 de membri ai Alianței.

La scurtă vreme după decizia lui Vladimir Putin de a anexa la Federația Rusă cele patru regiuni ale Ucrainei, Zelenski și-a schimbat, brusc, atitudinea: “Știm că este posibil”, a spus Zelensky în declarația sa, dând ca exemple recente Finlanda și Suedia, care au făcut demersuri pentru procesul de aderare. “Este corect”, a adăugat el. “Este corect și pentru Ucraina.”

Nu există nicio îndoială că Ucraina ar beneficia de pe urma principiulului NATO, potrivit căruia “un atac armat” împotriva oricărui stat membru este considerat un atac împotriva tuturor. Dar, ca o alianță bazată pe doctrina apărării reciproce, ar fi foarte puțin probabil să admită o țară aflată în război.

Franța și Germania, printre altele, s-au opus, în trecut, sau au fost sceptice cu privire la includerea Ucrainei în NATO. Iar analiștii spun că președintele Biden, precaut față de angajamentele militare viitoare ale SUA, a fost, de asemenea, reticent în această privință.

Chiar dacă Ucraina ar putea depăși aceste obstacole, s-ar putea confrunta cu alte provocări.

NATO duce o “politică a ușilor deschise” care susține că orice națiune europeană care dorește să adere o poate face, dacă îndeplinește anumite cerințe. Printre acestea se numără demonstrarea angajamentului față de democrație, libertatea individuală și sprijinul pentru statul de drept. În timp ce liderii ucraineni spun că țara lor îndeplinește acest prag, unii oficiali americani și europeni susțin contrariul.

Experții au avertizat că aderarea Ucrainei la NATO în acest moment pare în cel mai bun caz evazivă. Procesul ar putea dura cel puțin câteva luni și chiar ani.

“Va dura ceva timp”, a spus Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general al NATO. “Până când se va întâmpla, Ucraina are nevoie de solide garanții din partea aliaților săi”.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu