ZIUA UNITĂȚII GERMANE - 30 DE ANI DE PRIETENIE ȘI PARTENERIAT ROMÂNO-GERMAN ÎN EUROPA

Distribuie pe:

Ambasada Germaniei la București a organizat, luni, o serie de festivități pentru a marca Ziua Unității Germane, sub motto-ul “30 de ani de prietenie și parteneriat româno-german în Europa”.

La eveniment, care marchează reunificarea Germaniei la 3 octombrie 1990, în urma căderii Zidului Berlinului și a sfârșitului Războiului Rece, au participat președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Nicolae Ciucă.

“Pentru noi, germanii, această reunificare reprezintă o șansă istorică, care nu ar fi fost posibilă fără partenerii și prietenii noștri apropiați din Europa și Statele Unite ale Americii. Femei și bărbați curajoși din RDG-ul de atunci și din multe țări din Europa de Est, inclusiv de aici, din România, au contribuit în mod decisiv la căderea Cortinei de Fier. Lor le datorăm recunoștința noastră”, a declarat ambasadorul Peer Gebauer, potrivit unui comunicat de presă transmis de misiunea diplomatică.

Misiunea diplomatică a amintit, totodată, că 2002 este și anul aniversar al Tratatului de prietenie româno-german din 21 aprilie 1992, care reprezintă în continuare fundamentul cooperării strânse sub aspect politic, economic și cultural într-o Europă unită.

“Mă bucur că am reușit să sărbătorim acest an aniversar al prieteniei printr-o serie de vizite politice la nivel înalt. Vizita președintelui federal Frank-Walter Steinmeier la 4 mai 2022 a reprezentat desigur punctul culminant, dar și vizita președintelui Bundesratului Bodo Ramelow, a ministrului Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, și a numeroși alți miniștri și parlamentari au evidențiat cât de strâns a devenit parteneriatul nostru și cât de mult prețuim România ca partener important în Uniunea Europeană și în cadrul NATO. Acest lucru este cu atât mai important după 24 februarie 2022: războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, cu încălcarea prevederilor dreptului internațional, marchează un moment de cotitură în istoria Europei”, a adăugat Peer Gebauer.

Ambasada Germaniei a condamnat “cu fermitate” această încălcare “flagrantă” a ordinii juridice internaționale.

“Rusia nu trebuie să câștige acest război. De aceea, vom sprijini în continuare Ucraina și poporul ucrainean, alături de partenerii noștri din cadrul Uniunii Europene, al NATO și al comunității internaționale, atât cât va fi necesar. În aceste vremuri dificile trebuie să fim solidari în Europa și să nu ne lăsăm divizați de către Rusia. Mulțumesc în mod deosebit României pentru sprijinul său remarcabil acordat refugiaților din Ucraina și pentru rolul său constructiv în Europa, la consolidarea militară a Flancului estic al NATO și la coordonarea convoaielor umanitare pentru Ucraina, precum și pentru sprijinul comun acordat Republicii Moldova”, a spus Gebauer.

Potrivit acestuia, parteneriatul româno-german cuprinde mult mai mult decât sfera politică, cu precădere “excelentele” relații economice. Germania este cel mai important partener comercial al României, unde activează cu succes peste 7.500 de companii germane care asigură valoare adăugată și locuri de muncă calificate, a completat ambasadorul.

El a menționat și legăturile strânse sociale și culturale, un rol esențial revenind în acest sens minorității germane din România, precum și numărului din ce în ce mai mare de cetățeni români în Germania, care reprezintă o punte importantă între societăți.

Lasă un comentariu