CALEA LACTEE CÂNTĂREȘTE MAI PUȚIN DECÂT SE ESTIMASE INIȚIAL (STUDIU)

Distribuie pe:

Un grup de cercetători alcătuit din oameni de știință chinezi și străini a măsurat cu precizie masa Căii Lactee, dezvăluind că aceasta cântărește de aproximativ 550 de miliarde de ori masa Soarelui, informează miercuri agenția Xinhua.

Rezultatele au fost publicate recent în jurnalul Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Masa recent măsurată a Căii Lactee este aproape jumătate din valoarea medie măsurată de alte echipe de cercetători, adică aproximativ 1 trilion de ori masa Soarelui.

“Potrivit celor mai recente rezultate ale noastre, Calea Lactee ar putea fi «mai subțire» decât credeam anterior”, a declarat Xue Xiangxiang de la Observatorul Național Astronomic al Academiei Chineze de Științe (NAOC), care a colaborat la acest studiu.

“Aceasta înseamnă că există mult mai puțină materie întunecată neluminoasă, dar gravitațională în galaxie decât se estimase inițial”, a precizat cercetătoarea.

Potrivit lui Xue, masa este crucială pentru înțelegerea dinamicii galaxiei. Cu toate acestea, a existat o mare incertitudine în estimarea acesteia din cauza limitărilor observaționale.

În cadrul acestei cercetări, oamenii de știință au obținut rezultatele pe baza datelor obținute de la LAMOST, un telescop optic de referință din China și de la satelitul Gaia al Agenției Spațiale Europene (ESA).

Eșantionul mare de date spectroscopice furnizat de LAMOST reprezintă unul dintre principalele avantaje ale acestui studiu comparativ cu cercetările întreprinse de alte echipe de oameni de știință, a spus Xue.

“Eșantionul, mare nu doar ca număr și acoperire, înregistrează și poziția tridimensională (3D), viteza 3D și abundența metalelor fiecărei stele”, a adăugat ea.

Echipa care a efectuat studiul a fost alcătuită, printre alții, din oameni de știință de la China Three Gorges University (CTGU), NAOC, Universitatea Tehnologică Swinburne din Australia și Universitatea Jiao Tong din Shanghai. (Agerpres)

Lasă un comentariu