Proiect: NE VOM PUTEA VACCINA ANTIGRIPAL ÎN FARMACII!

Distribuie pe:

Ministerul Sănătății (MS) a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin pentru aprobarea organizării și funcționării unui program pilot pentru o perioadă de 180 de zile de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere la nivelul farmaciilor comunitare.

“În vederea creșterii accesibilității la servicii de vaccinare, a acoperirii vaccinale în cazul vaccinului gripal și pentru asigurarea accesului populației cât mai larg la servicii de vaccinare pentru prevenirea gripei sezoniere, este necesară ca această activitate de vaccinare antigripală, să se deruleze și la nivelul farmaciilor comunitare.

Vânzarea vaccinurilor în farmacii se face la prețul cu amănuntul aprobat de MS, iar prețul serviciul de vaccinare se stabilește la un preț maximal egal cu cel prevăzut în cadrul programului național de vaccinare. Costul vaccinului și al serviciului de vaccinare vor fi suportate de persoana vaccinată”, se arată în proiectul de ordin.

Pentru a fi autorizată să participe la programul de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere, farmacia comunitară trebuie să îndeplinească mai multe condiții, printre care să posede o autorizație de funcționare valabilă emisă de către MS, să dețină memoriul tehnic asumat de către reprezentantul persoanei juridice care deține farmacia, care va conține obligatoriu schița spațiului farmaciei, cu evidențierea spațiului special destinat vaccinării și descrierea dotării și organizării acestui spațiu, să dispună de un spațiu dedicat activității de vaccinare de natură a asigura siguranța și confidențialitatea procesului de vaccinare și să dețină lista cu farmaciștii care au obținut certificatul de absolvire a programului de pregătire pentru activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere, precum și să dețină contractul încheiat cu un operator economic autorizat pentru transportul, tratarea și eliminarea deșeurilor medicale.

Dacă farmacia îndeplinește condițiile de autorizare, în termen de maximum 15 zile de la data primirii cererii și a documentației aferente, MS, prin Direcția Farmaceutică și Dispozitive Medicale va înscrie ca mențiune la autorizația de funcționare permisiunea ca farmacia comunitară să desfășoare activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere și o va comunica către solicitant.

*

Observațiile și propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa de e-mail: propuneri@ms.ro, până la data de 8 octombrie 2022. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu