CALITATEAER - NOUA APLICAȚIE DE MONITORIZARE A CALITĂȚII AERULUI

Distribuie pe:

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, a anunțat, marți, într-o conferință de presă, lansarea noii aplicații pentru mobil de monitorizare a calității aerului - CalitateAer și prezentarea investițiilor pentru creșterea nivelului de cunoaștere în ceea ce privește monitorizarea calității aerului.

CalitateAer este singura aplicație din România care conține date despre calitatea aerului, monitorizat în acord cu cerințele Comisiei Europene, oferind informarea în timp real a populației cu privire la calitatea aerului pe teritoriul României. Datele din aplicație sunt disponibile 24 din 24 de ore și provin de la Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului, aflată în continuă dezvoltare.

Folosind funcțiile de căutare sau localizare, utilizatorii pot selecta din cele peste 160 de stații, plasate pe întreg teritoriul României, pentru a vizualiza informațiile despre datele de calitate a aerului, respectiv: valorile indicelui general și valorile indicilor specifici aferenți fiecărei stații de monitorizare, evoluția concentrației, pe ultimile 24h/săptămână/lună/an, pentru indicatorii monitorizați: particule în suspensie (PM10 și PM 2,5), dioxid/oxizi de azot (NO2 și NOx), dioxid de sulf (SO2), ozon (O3).

Totodată, aplicația Calitate Aer pune la dispoziția publicului posibilitatea de a primi notificări cu privire la calitatea aerului din cel mai apropiat punct de monitorizare sau oricare alt punct selectat ca favorit și, totodată, aceasta prezintă recomandări pentru fiecare situație privind calitatea aerului, de la “BUN” la “EXTREM DE RĂU”. Utilizatorii aplicației pot să verifice calitatea aerului pentru diferite intervale de timp și pot selecta o stație preferată.

Potrivit ministrului, în prezent, în România, calitatea aerului este monitorizată cu 162 de stații de măsurare, care fac parte din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) și furnizează, în timp real, Comisiei Europene (CE), informații pe această temă, se arată în comunicatul de presă dat publicității de Ministerul Mediului. (I.S.)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu