DIN 16 OCTOMBRIE, APIA ÎNCEPE PLĂȚILE PENTRU CERERILE UNICE - SPRIJIN PENTRU AGRICULTORI

Distribuie pe:

Dumitrița Gliga, deputat PSD de Mureș, a anunțat, pe pagina sa de facebook, că începând cu 16 octombrie, APIA va începe plățile în avans aferente cererilor unice de plată. Crescătorii de bovine vor încasa și ei un avans de 70% - față de 50%, în anii anteriori - din subvențiile APIA, bovine. În campania 2022, în județul Mureș a fost declarată la APIA suprafața de 291.548 ha, cu 3.000 ha mai mult decât în 2021, astfel: 174.113 ha - teren cultivat, 111.696 - pășuni și fânețe și 4.292 vii și livezi. De asemenea, efectivul de animale declarat este de 280.680 de oi, 14.296 capre, 60.430 bovine.

Referitor la sprijinul acordat agriculturii, am solicitat deputatului PSD de Mureș, Dumitrița Gliga, un punct de vedere asupra măsurilor pe care statul le-a luat, în ultima perioadă. “PSD acordă în mod constant o atenție deosebită dezvoltării sectorului agricol românesc, componentă de bază a economiei naționale și element de referință în realizarea securității alimentare”, ne-a declarat deputatul. Ea a trecut în revistă și principalele măsuri de care beneficiază astăzi agricultura românească: “asigurarea unui salariu minim brut de 3.000 de lei, scutirea de impozit și reducerea contribuțiilor sociale pentru personalul angajat în agricultură și industria alimentară; constituirea, cu sprijinul consiliilor județene și a municipalităților, de piețe volante pentru desfacerea produselor agricole, cu impact pozitiv atât pentru producătorii, cât și pentru consumatorii locali; relansarea programului “Tomata”, cu disponibilizarea, doar pentru anul în curs, a unor resurse financiare de circa 225 milioane de lei, vizând susținerea producției autohtone de legume; creșterea sprijinului cuplat pentru crescătorii de ovine și caprine - cca. 35 euro/cap - începând cu 2023; acordarea mai rapidă și la termene bine stabilite a subvențiilor pentru fermieri; acordarea despăgu-birilor pentru calamități la culturile de toamnă, în cuantum de 1.500 lei/ha, urmând finalizarea centralizării pagubelor la culturile de primăvară.

“Urmare directă și a demer-surilor susținute și a prestației active a miniștrilor PSD ai agriculturii, de la începutul anului 2022, suma totală pentru sprijinirea agricultorilor români, rambursată de către Comisia Europeană, se ridică la aproape 2,1 miliarde de euro, bani care au intrat în conturile agricultorilor”, a mai precizat deputatul. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu