CONSILIUL NAȚIONAL AL IMM-URILOR: “ADERAREA ROMÂNIEI LA SPAȚIUL SCHENGEN VA CONTRIBUI LA ACCELERAREA SCHIMBURILOR COMERCIALE ÎN INTERIORUL UE”

Distribuie pe:

Aderarea României la spațiul Schengen va contribui la accelerarea schimburilor comerciale în interiorul Uniunii Europene (UE) și va duce la creșterea vitezei de circulație a mărfurilor în paralel cu scăderea costurilor, venind în sprijinul IMM-urilor, susține Consiliul Național al IMM-urilor din România (CNIPMMR), într-un comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES.

“România și românii au arătat un nivel înalt de solidaritate, atât europeană, cât și în ceea ce privește vecinii săi, în toate momentele complicate prin care a trecut Europa. IMM-urile românești din sectoarele exportatoare, din industrie, din transporturi, din agricultură trebuie să fie tratate în mod egal ca și IMM-urile din Uniunea Europeană în ceea ce privește circulația mărfurilor, formalitățile vamale, într-o piață cu adevărat unică. Piața europeană nu este completă fără România, iar România nu este completă fără piața europeană de care depinde în cea mai mare proporție. România și românii trebuie să fie în Schengen”, a declarat Florin Jianu, președintele CNIPMMR.

Conform patronatelor, aderarea României la spațiul Schengen reprezintă un pas necesar în acțiunea statelor UE.

“Aderarea României va contribui la accelerarea schimburilor comerciale în interiorul UE, crescând viteza de circulație a mărfurilor în paralel cu scăderea costurilor, venind în sprijinul IMM-urilor de la nivelul Uniunii, fapt susținut de statisticile privind destinația geografică pentru exporturile românești și importurile României, primele țări partenere fiind din statele UE, un argument solid pentru aderarea la spațiul Schengen. Facilitarea circulației mărfurilor dinspre/înspre Ucraina, eliminarea timpilor de așteptare la trecerea frontierelor constituie un element important de sprijin în situația războiului. În plus, pentru a veni în sprijinul susținerii politicilor Uniunii Europene de suport a Ucrainei și a Republicii Moldova, în contextul agresiunii Federației Ruse, aderarea României la spațiul Schengen este în mod clar un pas necesar în acțiunea statelor UE. Contextul internațional din vecinătatea UE face necesară luarea de măsuri care cresc solidaritatea la nivel european, aderarea la spațiul Schengen a României contribuind la suportul valorilor europene în rândul societății în general, și al mediului de afaceri, în special”, precizează sursa citată.

CNIPMMR consideră că perioada de așteptare a luat sfârșit, având în vedere trecerea a mai bine de 11 ani de la data îndeplinirii tuturor condițiilor tehnice, iar prin intrarea în spațiul Schengen, România va avea parte de șanse egale cu celelalte state-membre. (Agerpres)

PREMIERUL CIUCĂ A DISCUTAT CU MINISTRUL APĂRĂRII DESPRE CALIBRAREA COMUNICĂRII PUBLICE”

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a discutat, ieri, cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu, la Palatul Victoria, una dintre temele abordate fiind “calibrarea comunicării publice” la nivelul MApN în context guvernamental, a afirmat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. Totodată, a precizat acesta, un alt subiect discutat a vizat reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles.

Săptămâna trecută, prim-ministrul - aflat într-o vizită în județul Argeș - a declarat că îl așteaptă pe ministrul Apărării, Vasile Dîncu, să revină în țară de la reuniunea ministerială a NATO pentru a avea “o discuție foarte deschisă” despre opinia acestuia cu privire la războiul din Ucraina.

“Îl aștept pe domnul ministru să revină în țară de la ministeriala NATO. Trebuie să avem o discuție cât se poate de deschisă față de opinia dumnealui. Nu este opinia Guvernului și atunci va trebui să tranșăm foarte clar acest aspect”, a declarat Nicolae Ciucă într-o conferință de presă.

Vasile Dîncu a declarat pe 8 octombrie că negocierea reprezintă singura șansă pentru ca Rusia să facă pace cu Ucraina. “Războiul va mai continua, (...) singura șansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă. (...) Țările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanții de securitate și o pace cu Rusia. Singură, Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să își permită să-și asume (...) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a declarat Dîncu la Prima TV.

UNITATEA 1 DE LA CERNAVODĂ, SINCRONIZATĂ LA SISTEMUL ENERGETIC NAȚIONAL

Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost sincronizată la Sistemul Energetic Național duminică seara după realizarea activităților de ajustare, informează Nuclearelectrica printr-un comunicat transmis luni Bursei de la București.

“SN Nuclearelectrica SA informează acționarii și investitorii că Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost sincronizată la Sistemul Energetic Național în seara zilei de 16 octombrie 2022 după realizarea activităților de ajustare. Reamintim că Unitatea 1 CNE Cernavodă a fost oprită în mod controlat, în dimineața zilei de 16 octombrie 2022, pentru realizarea unor activități de ajustare a unor parametri și limite de protecție ale generatorului electric”, precizează sursa citată.

Potrivit Nuclearelectrica, oprirea controlată a Unității 1 CNE Cernavodă și realizarea activităților de ajustare s-au realizat conform procedurilor aplicabile în astfel de situații, oprirea fiind necesară pentru a permite personalului centralei să realizeze activitățile de ajustare.

“Desfășurarea activităților de ajustare nu a avut impact asupra securității nucleare, mediului, personalului sau populației”, se mai arată în documentul transmis BVB.

Nuclearelectrica, singurul producător de energie nucleară din România, contribuie cu aproximativ 20% energie nucleară la producția totală de energie, prin exploatarea celor două unități Candu, Unitățile 1 și 2 ale Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de producție de 700 MW. În același timp, Nuclearelectrica contribuie cu 33% la producția totală de energie fără emisii de CO2 din România. (Agerpres)

Lasă un comentariu