O CARTE MEMORABILĂ - MĂRTURIE DESPRE CEI CARE NU MAI SUNT

Distribuie pe:

Apariția unei noi cărți reprezintă totdeauna o bucurie deosebită, mai ales dacă ea aduce o contribuție la cunoașterea unor noi lucruri și înseamnă totodată și un pas înainte pentru istoriografia românească.

Părintele Vasile Chiorean Logigan este și un educator istoric, sfinția sa este cel care, prin condeiul său, leagă trecutul de prezent, aduce trecutul în actualitate, în conștiința celor de azi, cărora le insuflă frumusețea și minunăția faptelor celor de dinainte, care prin viața lor, au scris pagini de nepieritoare istorie. Plecat din satul Logig, sfinția sa a făcut din orice colț al acestei țări pe unde i-a îndrumat Dumnezeu pașii un loc unde să se simtă acasă. A sfințit locurile prin care a trecut cu valoarea sa umană, sfințitoare și intelectuală.

Prin această nouă lucrare memorabilă, intitulată MĂRTURII ALE VEȘNICIEI Cimitire fără cruci și cruci cu nume în Parohiile românești din Logig, județul Mureș, Părintele Vasile Chiorean Logigan intră în legătură istorică și spirituală cu trecutul satului său natal. Prin această carte, sfinția sa depășește limitele vieții pământești, prezentând în ansamblu elemente esențiale ce țin de viața comunității din Logig de altădată, de oameni care au fost și acum sălășluiesc printre corturile îngerilor.

Logigul este o frumoasă așezare și totodată un ținut mirific și binecuvântat de Dumnezeu cu atâtea frumuseți. Cartea Părintelui Vasile Chiorean Logigan dă mărturie despre frumusețea oamenilor de aici din alte vremuri, precum și despre faptele minunate ale celor care își dorm somnul de veci în pământul strămoșesc al Logigului.

Pentru sfinția sa, Logigul reprezintă acea vatră a românismului, a creștinismului curat și sănătos, a respectului, a dragostei și a legăturii indestructibile care trebuie să existe între toți cei care simt românește și a căror inimă vibrează intens pentru sfântul nostru neam românesc.

Totodată, Logigul este, pentru sfinția sa, leagănul existenței sale, reprezintă raiul copilăriei, bucuria tinereții, locul împlinirilor, nostalgia amintirilor, visele curate, gândurile așezate, bucuria întruchipată în sfântul cuvânt “acasă”. Versul poetului spune atât de frumos: “rîurile se întorc la izvoare”. Și Părintele Vasile Chiorean Logigan se întoarce “la izvoare”, revine cu atâta dragoste la locul originii sale, păstrând curată și neprihănită legătura sfinției sale cu locul care l-a dat lumii și Bisericii strămoșești.

În această carte, Părintele Vasile Chiorean Logigan își cinstește satul natal și pe toți cei de dinainte care acum își dorm somnul de veci în pământul strămoșesc al Logigului.

A-i cinsti pe iluștrii înaintași e un lucru normal și firesc. Sfinția sa îi cinstește pe iluștrii săi înaintași, îi cinstește pe toți aceia care s-au născut pe aceste meleaguri, apoi, prin activitatea lor rodnică, au făcut mare cinste și onoare locurilor natale, prețuiește trăirea lor spirituală și împlinirea duhovnicească.

Prin oamenii minunați pe care i-a dat de-a lungul timpului, precum și prin istoria, cultura, tradiția și spiritualitatea sa, Logigul, o comunitate cu existență istorică extrem de îndelungată, cu rânduieli, obiceiuri și tradiții în conformitate cu spiritul poporului român, reprezintă un punct de reper pentru spațiul transilvănean, o vatră pentru întreg neamul românesc.

Această nouă carte a Părintelui Vasile Chiorean Logigan este rodul unei munci asidue, a unei trude necontenite și a unei cercetări extrem de riguroase. Cartea, care este una foarte bine structurată și extrem de documentată, reprezintă rezultatul unor cercetări intense desfășurate pe parcursul mai multor ani care au menirea de a evidenția adevărul istoric și de a-l face cunoscut tuturor. Această carte reprezintă o lucrare fundamentală, o lucrare extrem de importantă, atât pentru istoriografia bisericească, cât și pentru istoriografia românească contemporană în general, pentru că scoate la lumină și reliefează aspecte deloc cunoscute până în prezent, lucruri neștiute apar acum la iveală, mărturisind adevărul istoric, și toate acestea prin truda cărturărească a Părintelui Vasile Chiorean Logigan.

Prin cartea aceasta, Părintele Vasile Chiorean Logigan cultivă floarea recunoștinței, a dragostei, a respectului, a unei profunde prețuiri, pentru locurile sale natale, precum și pentru oamenii minunați de acolo din alte timpuri, care acum își dorm somnul de veci, așteptând Învierea, în cimitirele parohiale.

Cartea aceasta se individualizează în istoriografia românească prin originalitatea sa, prin mesajul răscolitor pe care îl transmite. Toți cei care își dorm somnul de veci în cimitirele din Logig au manifestat permanent o dragoste profundă pentru credință, pentru țară și pentru glia strămoșească. În sufletele acestora a fost permanent Hristos care le-a dat putere de sus, în sufletele lor a încăput întreg neamul nostru românesc, cu suferințele, cu greutățile și cu multele sale necazuri abătute asupra sa. În sufletele și în inimile lor, s-au împreunat puterea de jertfă, sacrifiul dus până la martiriu, cu dragostea de neamul lor românesc. Au călcat aspru pe pâmântul nedreptăților făcute neamului lor. În glasurile lor a răsunat glasul norodului. În ființa lor s-a înveșmântat acea neprefăcută înfățișare neaoșă a Nației. Viața lor a fost în întregime închinată credinței și țării lor. Ei se înfățișează ca niște cruciați care sunt sortiți să se jertfească. Au cunoscut toate amărăciunile luptei pentru sfânta cauză a neamului românesc. Viața lor e un imn al iubirii de neam. Toți aceștia rămân în continuare să trăiască mai departe ca niște simboluri, să strălucească în zările de viitor ale neamului ca niște exemple.

Faptele minunate ale celor de dinaintea noastră sunt considerate ca niște ctitorii pentru un viitor mai bun, fiindcă orice efort sau picătură de energie adusă pentru neam și glie, au pecetluit fericirea urmașilor. Noi cinstim pe toți aceia care au intrat cu sufletul în Marele sanctuar al națiunii române. Așadar, trebuie să fim treji, să ne apărăm identitatea noastră și Patria pentru a avea liniștea cugetului și unitatea de simțiri, fiindcă - așa cum suna și deviza pașoptistă - Națiunea este sufletul unui popor, iar unitatea este chezășia lui.

Fiecare dintre cei care își dorm somnul de veci la Logig sau în alte părți au avut un important rol istoric. Pentru vrednicia faptelor lor, suntem obligați să le purtăm o veșnică și pioasă amintire, să înălțăm către cer, pentru ei, rugăciunile noaste, se cuvine să le aducem cinstea, lauda și recunoștința noastră a urmașilor, a celor ce ne iubim credința noastră cea strămoșească dreptmăritoare, a celor ce simțim românește, și ne prețuim istoria.

Aducem cuvânt de felicitare și profundă apreciere Părintelui Vasile Chiorean Logigan pentru această nouă și memorabilă lucrare științifică, pentru exemplara slujire pastorală a sfinției sale desfășurată în ogorul Evangheliei lui Hristos, pentru susținuta și merituoasa trudă cărturărească, precum și pentru întreaga activitate desfășurată de-a lungul timpului.

FLORIN BENGEAN

Lasă un comentariu