O SUTĂ DE MII DE LUCRĂTORI STRĂINI VOR FI ADMIȘI PE PIAȚA MUNCII ÎN 2023

Distribuie pe:

Potrivit unui studiu realizat de o companie ce monitorizează șantierele și proiectele de construcții din România (sursa - agerpres.ro), un sfert (26,4%) dintre marii constructori din România lucrează în prezent cu muncitori străini, circa 12% dintre companii sunt într-un astfel de proces de recrutare și un alt sfert (24,5%) tatonează ideea de a recruta specialiști din alte țări, precizează IBC Focus. Doar 37% dintre marii constructori declară că în prezent se descurcă cu angajările prin recrutări doar de pe piața românească.

Aceste tendințe și nevoi se accentuează și, prin urmare, la nivel guvernamental există intenția ca pentru anul 2023 să fie acordate vize pentru 100.000 de lucrători străini nou admiși pe piață. Noile vize au ca obiectiv să acopere deficitul de forță de muncă înregistrat în domenii precum construcțiile, HoReCa, transporturi și industria de panificație.

Companiile de construcții de mici dimensiuni vor avea cele mai mari probleme cu recrutarea muncitorilor străini, deoarece, spre deosebire de marii constructori, firmele mici nu au experiența și resursele necesare pentru recrutarea și integrarea muncitorilor străini în echipele proprii.

Potrivit studiului, 9 din 10 firme de construcții din România au mai puțin de 10 angajați și faptul că tot mai mulți muncitori români aleg să lucreze în străinătate va pune o presiune și mai mare pe antreprenorii din domeniu. De altfel, a doua cea mai mare problemă a marilor constructori din România este deficitul de personal.

În România sunt peste 400.000 de lucrători în construcții, în timp ce în Europa sunt peste 700.000 de români care activează în acest domeniu, potrivit Federației Patronatelor Societăților din Construcții. (I.S.)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu