VLADIMIR PUTIN A DECRETAT LEGEA MARȚIALĂ ÎN TERITORIILE DIN UCRAINA ANEXATE ILEGAL

Distribuie pe:

În cadrul ședinței Consiliului de Securitate al Federației Ruse, președintele Vladimir Putin a decretat, ieri, legea marțială în regiunile anexate ilegal, prin așa-zisele referendumuri desfășurate în septembrie, pe care Kievul și comunitatea internațională le-au considerat drept „o farsă”.

Potrivit decretului menționat, măsura intră în vigoare azi, la miezul nopții și se referă la regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Decretul trebuie supus aprobării Parlamentului, ceea ce – apreciază analiștii – va fi o formalitate având în vedere că legislativul de la Moscova a aprobat, imediat, și alipirea la Rusia a celor patru regiuni ucrainene, anexate tot prin decret prezidențial.

Legislația rusă prevede că legea marțială se decretează și se instaurează în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei sau în cazul în care există amenințarea imediată a unei agresiuni.

Instaurarea legii marțiale implică mai multe restricții în teritoriile în care aceasta se aplică. Printre acestea se numără: limitarea libertății de circulație, cenzura militară în domeniul comunicațiilor, interzicerea mitingurilor, grevelor și a organizațiilor care „subminează securitatea țării”, sechestrul asupra proprietăților private, internarea cetățenilor „nesiguri” și a cetățenilor „țărilor agresoare”, mobilizarea și organizarea apărării teritoriale etc.

La nivel internațional, introducerea legii marțiale alimentează temerile că ofensiva Ucrainei în teritoriile ocupate vor oferi Moscovei un pretext pentru escaladarea conflictului prin utilizarea de arme de distrugere în masă.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu