FACTUROFOBIA SAU TEAMA CĂ NU AI BANI SĂ ÎȚI PLĂTEȘTI FACTURILE

Distribuie pe:

În ultima vreme, printre români, se răspândește o nouă boală, și anume facturofobia, definită ca fiind teama că, din cauza scumpirilor, nu ai bani să îți plătești facturile la utilități.

“Nimeni nu vrea să audă de plăți și creșteri de prețuri, căci teama unor restanțe provoacă frisoane, iar în unele cazuri duce la facturofobie.

Românul este obișnuit să trăiască într-o frică permanentă, iar asta îl afectează pe mai multe planuri - mintal, emoțional și fizic. Avem frica de viruși, de război, iar mai nou de inflație și chiar frica de facturi”, explică psihologul Stelian Chivu, citat de adevarul.ro.

Blocare mintală

Specialistul afirmă că acest gen de frică se transpune în șabloane și automatisme inconștiente, creând impresia că asta este, de fapt, normalitatea, și ne transformă viața într-un coșmar.

Frica de facturi generează o serie întreagă de stări negative, frustrări, certuri interioare, nemulțumiri, limitări și condiționări, atât în ceea ce privește persoana în cauză, cât și familia sa.

Dintre stările negative menționate, stresul este pe primul loc, facturofobia putând provoca inclusiv blocarea mintală a celor în cauză. Cu cât aude mai des despre facturi și riscul de penalități, cu atât mai mult o persoană poate să paralizeze mintal, iar de aici până la un atac de panică nu mai este decât un pas. Cel care suferă de facturofobie are obiceiul să rămână încordat ore întregi, iar de mai multe ori pe zi merge și verifică nivelul consumului de gaze și electricitate, totul de teamă să nu depășească limita autoimpusă.

Mereu se întreabă de ce consumă atât de mult și, mai ales, cum va plăti facturile. Toate aceste stări se amplifică foarte mult și pentru că nu se întrevede un sfârșit apropiat la această explozie a prețurilor, ceea ce face ca stresul să crească foarte mult.

Frica de facturi nu este reală!

“Am avut o pacientă, care intra în panică doar când trecea pe lângă cutia poștală și vedea în ea un plic. Începea să tremure, îi creștea tensiunea, transpira, devenea confuză și nu mai putea să mănânce sau să doarmă. Se gândea doar la faptul că va veni o factură și nu va avea cu ce să o plătească.

În realitate, frica nu face altceva decât să paralizeze creierul, creând premisa unui potențial pericol, fără ca acesta să fie, de fapt, real. Continuând să ne temem de ceva anume, în cele din urmă, aceasta se va întâmpla.

Tocmai de aceea este important să conștientizăm această frică și să nu ne lăsăm angrenați într-o stare de teamă colectivă vizavi de facturile care vin. Sănătatea noastră mintală, emoțională și fizică este mai importantă decât frica pe care o simțim la un moment dat”, explică Stelian Chivu.

În opinia acestuia, soluția ar fi să transformăm frica în motivare: “Libertatea apare atunci când dispare frica. Facturile vin, sunt cât se poate de reale, în schimb frica nu este reală. Dacă vom continua să trăim în această stare, nu vom găsi soluții, în schimb frica ne va îmbolnăvi”. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu