Perspectiva muncii până la moarte pentru români

Distribuie pe:

În această săptămână, premierul Nicolae Ciucă se va deplasa la Bruxelles pentru a negocia Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), inclusiv pe tema pensiilor speciale. Actualul sistem de pensii este nesustenabil, România se împrumută consecvent cu dobânzi imense din plan extern pentru a acoperi deficitul bugetar din sistemul public de pensii, care, în acest an, este estimat la 12 miliarde de lei.

Unul dintre scenariile vehiculate, plauzibile, pentru a se evita diminuarea pensiilor speciale nesimțite ale unor privilegiați, este chiar prelungirea vârstei de pensionare, implicit a perioadei de contributivitate. Ce ziceți, oameni buni, dacă va trebui să munciți până la vârsta de 67 de ani pentru a le asigura și achita unora pensiile speciale situate, în medie, între 10.000 și circa 35.000 de lei/lună, în fapt ale celor care se pensionează la vârsta de 50 de ani, după vreo 25 de ani de activitate și contributivitate?!

Câtă vreme speranța de viață în România a ajuns la circa 74 de ani (a doua cea mai mică din UE, după noi fiind doar Bulgaria, conform Eurostat), rămâne ca românii să muncească până aproape de obștescul sfârșit pentru ca statul eșuat să poată achita huzurul pensiilor speciale și salariile funcționărimii supranumerice din sistemul public.

“Curat murdar”, revoltător, halucinant...

MARIUS PAȘCAN

Lasă un comentariu