“Este clar că Comisia Europeană nu vrea să se liniștească, nu a învățat din greșelile sale din ultima perioadă și nu vrea să ia act de realitate, deși, până acum, măsurile luate de Bruxelles nu au făcut decât să agraveze criza energetică”, a declarat, marți, la Luxemburg, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe și al Comerțului Exterior.
Potrivit comunicatului remis de MAE ungar, ministrul ungar a declarat, în cadrul unei conferințe de presă care a urmat reuniunii miniștrilor europeni ai energiei, că a fost necesară o atenție deosebită la dezbaterile de astăzi și că va fi necesară vigilența și în următoarele săptămâni când Comisia Europeană va elabora și prezenta propunerile sale concrete.
În opinia sa, Consiliul de la Bruxelles a vrut să facă “o nouă încercare ascunsă” de a limita competențele statelor membre și să dobândească astfel un fel de “extindere a competențelor sale”, ceea ce este inacceptabil. “Ceea ce am constatat este că, atunci când Comisia Europeană, în vremuri de criză, a luat lucrurile în propriile mâini, a fost un dezastru, iar deciziile și acțiunile statelor naționale au fost cele care au funcționat”, a precizat Szijjártó.
Deși există referire la legislația în baza căreia ar fi suficientă o majoritate calificată, Ungaria insistă ca problemele de aprovizionare cu energie să fie adoptate în unanimitate, a avertizat șeful diplomației ungare. Péter Szijjártó a declarat că securitatea aprovizionării cu energie este prioritatea principală a Guvernului ungar și că acesta nu va accepta nicio propunere care ar putea să i-o submineze, chiar și în mică măsură.
În ceea ce privește problema mecanismelor de solidaritate, acesta a declarat că este de neconceput ca gazele naturale cumpărate din banii contribuabililor unguri și stocate în Ungaria să fie date altor țări. “Birocrații europeni și o serie de state membre încearcă în prezent să interzică de pe piața europeană gazele naturale provenite din Rusia (.), dar în caz de urgență, ar accepta gazul din depozitele Ungariei?”, a pus întrebarea politicianul. În cele din urmă, Péter Szijjártó a semnalat că experiența Ungariei nu coincide neapărat cu cea a țărilor din Europa de Vest în ceea ce privește furnizorii de încredere. Compania rusă, Gazprom, livrează fără probleme volumele contractate, în timp ce două companii occidentale au dezamăgit deja Ungaria în ceea ce privește extracția zăcămintelor românești din Marea Neagră. Péter Szijjártó a subliniat că deciziile luate de Ungaria au funcționat, iar cantitatea de gaze naturale stocată până în prezent acoperă 52% din consumul anual, față de media europeană de 27,5%.
În schimb, măsurile adoptate sau planificate de Bruxelles “au cauzat doar probleme și amenințări pentru aprovizionarea europeană cu energie”, a precizat ministrul ungar, prin urmare, Guvernul de la Budapesta nu susține transferul competențelor naționale.
(Sursa: MTI)