NATO intenționează să mobilizeze 90.000 de militari pentru cel mai mare exercițiu de după Războiul Rece

Distribuie pe:

NATO intenționează să mobilizeze 90.000 de militari pentru o manevră menită să descurajeze agresiunea rusă, în cel mai mare exercițiu organizat de Alianța Nord-Atlantică de la sfârșitul Războiului Rece, relatează dpa.

Potrivit informațiilor obținute joi de dpa, scenariul pentru exercițiul Steadfast Defender, care urmează să înceapă în februarie, este un atac rusesc asupra teritoriului aliat, care declanșează Articolul 5 din Tratatul NATO privind apărarea colectivă.

Articolul 5 a fost invocat o singură dată, după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 comise de Al-Qaida în SUA.

Cele mai ample exerciții ale NATO de după Războiul Rece au fost organizate în 2018. Aceste exerciții, numite Trident Juncture, la care au participat circa 51.000 de militari, au avut loc în cea mai mare parte în Norvegia. (Agerpres)

Oficiali est-europeni la Davos: Ucraina trebuie să adere la UE și Rusia să piardă războiul

Viitorul Ucrainei este în UE, dar acest lucru nu este suficient și Rusia trebuie să piardă războiul, au concluzionat joi reprezentanți ai unor țări est-europene reuniți la Forumul de la Davos, relatează agenția EFE.

“Viitorul Ucrainei este în UE, dar aceasta este o călătorie lungă (...) Rusia trebuie să fie înfrântă militar. Nu este suficient să invităm Ucraina să adere, la UE”, a comentat letonul Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene, în cadrul sesiunii “Rusia: What Next?” (“Rusia: ce urmează?”). Politicianul leton consideră că UE trebuie să preia din nou inițiativa, întrucât, așa cum s-a întâmplat cu Hitler înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial, “împăciuirea” cu dictatorii “nu funcționează”.

“Nu trebuie să repetăm aceleași erori”, a continuat Dombrovskis, care a susținut că, dacă va avea succes în Ucraina, Rusia își propune să continue expansiunea imperialistă, întrucât nu recunoaște frontierele internaționale.

Ministrul român de externe Luminița Odobescu a afirmat că “nu încap iluzii” în ce privește Rusia, mai ales după ce mai multe drone rusești au căzut pe teritoriul României.

“Rusia trebuie să eșueze strategic în Ucraina (...), în caz contrar ar putea să nu se oprească la frontiera ucraineană”, a spus Odobescu.

Ea consideră că “cea mai mare surpriză” pentru Rusia a fost unitatea și coordonarea arătate de comunitatea transatlantică, prin urmare a cerut Occidentului să rămână ferm în fața revizionismului Kremlinului.

“Putere, unitate și coordonare, aceasta este ceea ce respectă Rusia”, a mai spus Luminița Odobescu.

Omologul ei lituanian, Gabrielius Landsbergis, a avertizat în acest timp asupra mulțumirii de sine în care au căzut aliații occidentali ai Ucrainei după ce Kievul a rezistat în 2022 asaltului inamic.

“Avem multe bătălii în fața noastră și noi nu avem strategie”, observă ministrul lituanian, care se teme de riscurile înghețării conflictului.

Deși președintele rus Vladimir Putin s-a văzut surprins în primele luni ale conflictului, acum el “s-a adaptat” și mizează pe disensiunile, oboseala și lentoarea proceselor democratice în Occident, mai remarcă Landsbergis.

“Sincer, cred că (Putin) are o ocazie”, a mărturisit ministrul lituanian, care consideră că cel mai bun exemplu în acest sens este că în mai mult de o jumătate de an UE nu a putut aproba pachetul de asistență militară pentru Ucraina.

De partea sa, noul ministru polonez de externe Radoslaw Sikorski consideră că “Putin a trecut deja de punctul fără întoarcere” și că este un “criminal de război”.

Sikorski anticipează că, la fel ca în alte războaie coloniale, actualul război se va prelungi aproximativ un deceniu, dar speră că până atunci Rusia va aprecia că războiul a fost o greșeală și că este prea costisitoare continuarea lui.

Același ministru mai crede că, în cazul unei victorii ruse în Ucraina, China va încerca să o reproducă în Taiwan, întrucât Beijingul și Moscova au aceeași ideologie și recurg la aceleași metode pentru a recupera controlul asupra “provinciilor renegate”. (Agerpres)

Ucraina: Kievul alertează asupra unei penurii de muniții; Parisul lansează o coaliție de artilerie”

Aliații Ucrainei au lansat joi la Paris o coaliție de “artilerie2 pentru a răspunde unor nevoi stringente în materie de arme ale Kievului, care a alertat asupra unei “penurii de muniții” înainte de împlinirea a doi ani de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

“Penuria de muniții este o problemă foarte reală și presantă cu care forțele noastre armate se confruntă în prezent”, a scris ministrul ucrainean al apărării, Rustam Umerov, pe rețeaua de socializare X (ex-Twitter) cu ocazia lansării unei “coaliții de artilerie”, condusă de Franța și SUA. “Trebuie să consolidăm capacitățile de apărare ucrainene pentru a proteja lumea liberă împotriva amenințării ruse”, a afirmat el.

“Coaliția” de artilerie lansată joi este una din componentele Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, așa-numitul Grup de la Ramstein, care reunește peste 50 de țări în mai multe subgrupe, de la deminare până la apărarea antiaeriană.

“Nu există alternativă la artileria modernă, trebuie să ne continuăm eforturile și să ne creștem producția de muniții”, a declarat ministrul ucrainean al apărării într-o videoconferință în cadrul ceremoniei de deschidere, după ce și-a anulat vizita “din rațiuni de securitate”.

Franța a anunțat cu această ocazie că va “debloca o sumă de 50 milioane de euro” pentru a “achiziționa 12 (tunuri) Caesar” suplimentare - ceea ce va ridica la 67 numărul de astfel echipamente pentru Ucraina - și a spus că are capacitatea de a produce alte 60, a căror finanțare va depinde de aliați.

“L-am sunat pe Emmanuel Macron pentru a mulțumi Franței că a lansat coaliția de «artilerie» pentru Ucraina și s-a angajat să producă zeci de «Caesar»“, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe rețeaua de socializare X.

Cei doi lideri au discutat de asemenea asupra “necesității de a consolida și mai mult apărarea antiaeriană a Ucrainei”, vizată aproape în fiecare noapte de drone și de rachete lansate de Moscova, a adăugat Zelenski.

Kievul a desfășurat deja 49 de Caesar, produse de Nexter (grupul franco-german KNDS), iar alte șase tunuri vor fi livrate “în săptămânile următoare”, potrivit Ministerului francez al Apărării.

Franța are capacitatea de a produce alte 72 astfel de tunuri și este pregătită să finanțeze fabricarea a 12, a indicat ministrul apărării francez, Sebastien Lecornu.

“Astfel, ar mai rămâne 60 de finanțat, adică vreo 250 de milioane de euro, o sumă care mi se pare accesibilă pentru diferitele bugete ale aliaților”, a continuat el în fața reprezentanților a 23 de țări care susțin apărarea Ucrainei.

Pentru a înarma tunurile, UE își stabilise ca obiectiv să furnizeze Ucrainei un milion de muniții până în primăvara lui 2024. Dar numai 300.000 de obuze au fost livrate până în prezent, potrivit parlamentarilor europeni.

Ucrainenii lansează zilnic între 5.000 și 8.000 de obuze, față de 10.000-15.000 de partea rusă, a subliniat miercuri Cedirc Perrin, președintele Comisiei pentru afaceri internaționale din Senatul francez, estimând că “producția națională și europeană este extrem de slabă” și că “economia actuală nu se ridică la nivelul așteptărilor ucrainenilor”.

De partea franceză, ministrul Lecornu a insistat joi asupra triplării livrărilor de muniții franceze către Ucraina, care au crescut de la 1.000 de unități pe lună la 2.000 în primul an de război și care ar trebui să crească la 3.000 de obuze începând cu ianuarie.

“Suntem în proces de a reface stocurile de praf de pușcă. Reciclăm pulberile de la muniția care nu a fost folosită”, a declarat el jurnaliștilor.

Ministrul a anunțat de asemenea livrarea a circa 50 de kituri de ghidare aer-sol A2SM pe lună începând din ianuarie, pe tot parcursul anului. Cu o rază medie de acțiune, acestea vor putea fi adaptate la avioanele de “clasă sovietică”, cum ar fi Mig și Suhoi, pe care le folosește Ucraina, a dat asigurări el.

Franța a transferat sau vândut deja 30 de Caesar Ucrainei, care a comandat șase tunuri suplimentare în toamnă.

Danemarca a furnizat, de asemenea, 19 exemplare ale unei versiuni blindate cu opt roți. Montat pe un camion, tunul Caesar poate trage obuze de 155 mm la o distanță de 40 de kilometri.

Emmanuel Macron a anunțat că va efectua o vizită în Ucraina în luna februarie, pentru a doua oară de la începutul războiului la 24 februarie 2022.

Franța este “pe cale să finalizeze un acord” de securitate cu Kievul de tipul celui încheiat vineri între Regatul Unit și Ucraina pe o durată de zece ani, a adăugat el, anunțând între altele livrarea a circa 40 de rachete Scalp.

Agerpres

Lasă un comentariu