TÂRGU MUREȘ - TRAFIC DE COȘMAR - PROPUNERE SENS GIRATORIU COCOȘUL DE AUR (PÂNĂ LA CONSTRUIREA UNUI NOU POD)

Distribuie pe:

În varianta semafoarelor inteligente trebuie tratat tot orașul, dar este foarte important, mai ales pentru intersecția Cocoșul de Aur, să se conceapă cu posibilitatea de modificare a poziției benzii de separare a sensului de mers care, în mod normal, e pe mijloc și separă două benzi pe fiecare parte.

Pentru momentele de aglomerare într-un sens de mers se mută banda de mijloc cu o mașină specializată, sau cu un dispozitiv instalat pe o camionetă, în așa fel încât să avem trei benzi pe un sens și o bandă pe celălalt sens. Ar fi foarte util pe strada Călărașilor să se renunțe la parcare pe o porțiune dinspre Cocoșul de Aur, în special în orele aglomerate, și la intrarea pe strada Sinaia să se renunțe definitiv la cel puțin 10 locuri de parcare și bucata de trotuar care blochează accesul în intersecție trebuie să fie redată drumului de intersecție.

În acest fel câștigăm cel puțin o bandă de circulație pe strada Călărașilor.

Varianta de mai jos respectă principiile de bază de proiectare pentru giratoriu urban inventat de aviatorul britanic Frank Blackmore. Cele mai importante condiții sunt ca partea de centru a sensului giratoriu să fie de dimensiune mică (1.5 metri - varianta mea are 4 metri), să fie traversabilă, pentru a nu produce accidente, stres de traversare și să fie poziționat la intersecția medianelor celor două sau mai multe drumuri care se intersectează. Dacă se respectă aceste principii minime, sensul giratoriu funcționează.

În varianta prezentată (vedeți direcția săgeților, în pag. 1) am proiectat o preselectare dinspre cartierul Unirii cu trei benzi, una pentru stânga, pe strada Sinaia, și două de mers înainte pe strada Călărașilor.

Din direcția străzii Călărașilor venim tot cu trei benzi, una pentru stânga, pe strada P-ța Matei Corvin, una înainte, către Unirii, iar cealaltă spre dreapta, către strada Sinaia cu “Cedează trecerea”.

În oricare dintre variantele alese trebuie implicată strada Arany János pentru a descongestiona accesul spre centrul orașului.

Am propus de mai multe ori colegilor din Consiliul Local Târgu Mureș să finanțez personal reorganizarea acestui sens giratoriu, dar am fost refuzat!

RADU PESCAR, Consilier municipal

Lasă un comentariu