Bătălii biblice reconstituite cu ajutorul tehnologiilor

Distribuie pe:

Ruinele antice spun doar parțial povestea asediilor și cuceririlor epice povestite în Biblia ebraică, însă oamenii de știință folosesc acum noi tehnologii pentru datare cu ajutorul cărora pun cap la cap evenimente istorice pentru a vedea cât de mult seamănă cu cele descrise în Scriptură, informează Reuters.

Folosind măsurători ale unor câmpuri geomagnetice antice conservate de-a lungul timpului în cărămizi din chirpici din situri distruse de incendii și în două colecții de obiecte ceramice, cercetători de la Universitatea Ebraică și de la Universitatea din Tel Aviv au datat aceste vestigii cu un grad mai mare de precizie.

Metoda a mai fost folosită și în ocazii anterioare, dar niciodată pe o scară atât de mare.

“Întrucât deținem o bază de date foarte mare, putem compara multe situri diferite în funcție de semnalul magnetic și ajungem astfel la o metodă de datare foarte precisă”, a declarat pentru Reuters Yoav Vaknin, din cadrul Institutului de Arheologie al Universității din Tel Aviv.

Concluziile studiului indică spre exemplu că armata lui Hazael, regele Aram-Damasc menționat pentru prima dată în Cartea Regilor, a fost vinovată de distrugerea mai multor orașe, printre care Tel Rehov, Tel Zayit și Horvat Tevet.

Din perspectiva unei aplicări moderne, Vaknin spune că câmpul magnetic și activitatea sa reprezintă unul dintre cele mai mari mistere cu care se confruntă oamenii de știință, iar această tehnologie poate fi folosită pentru a prezice modalitatea în care câmpul magnetic se va schimba și se va comporta în viitor. (Agerpres)

Lasă un comentariu