Săptămâna trecută, Prefectura Mureș a emis titlul de proprietate pentru 2.260,81 ha de pădure în zona Răstolița - Vătava, moștenitorilor lui Banffy László

Distribuie pe:

Punctul a dat bomba”!

Publicația on-line “Punctul” din Târgu Mureș a publicat, marți după-amiază un articol intitulat “Breaking NEWS!!! 2.260 de hectare de pădure au fost retrocedate de prefectul Mara Togănel familiei Bannfy”. În articolul semnat de jurnalistul Cristian Teodorescu se arată că “surse care ne cunosc activitatea și au avut încredere să se pună la adăpostul anonimatului în relația cu cei care vor căuta și-n gaură de șarpe, ne-au transmis o fotografie făcută «în poală» de pe titlul de proprietate semnat pe data de 28.10.2022 - inclusiv pentru prefect - privind un titlul de retrocedare pe o suprafață uriașă de pădure”. Jurnalistul susține că “suprafața de pădure retrocedată se întinde din vana barajului de la Răstolița și până la Vătava și are o suprafață de 2.260 de hectare și 8.100 de mp de pădure și a fost retrocedată celor doi moștenitori de drept: Eva-Maria-Rozalia-Helena-Johanna și Josika Imre László, moștenitori ai defunctului Banffy László”.

Prefectura, obligată de instanțe să emită titlul de proprietate

Ca urmare a știrii publicate de punctul.ro, Instituția Prefectului județului Mureș a dat publicității, ieri, o informare de presă conform căreia “instanța de judecată a obligat prefectul județului Mureș la semnarea titlului de proprietate în favoarea urmașilor lui Banffy László”.

“Prefectul județului Mureș a semnat titlul de proprietate nr. 12968 în favoarea numiților Bannfy L. Eva-Maria- Rozalia-Helena-Johanna și Banffy Josika Imre László, moștenitori ai defunctului Banffy László, ca urmare a Hotărârii judecătorești nr. 1803/06.10.2010 (pronunțată în dosarul nr. 563/289/2008, de Judecătoria Reghin) rămasă definitivă și irevocabilă prin care s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea urmașilor lui Banffy László cu privire la suprafața de 2.260,81 ha teren cu vegetație forestieră, precum și obligarea Comisiei Locale de Fond Funciar Răstolița la punerea în posesie și a Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Mureș la emiterea titlului de proprietate”, se arată în informarea de presă. În document se mai menționează faptul că “din anul 2010 și până în prezent, Instituția Prefectului prin Comisia Județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Mureș a uzat (timp de 12 ani) de toate căile de atac prevăzute de lege, toate aceste demersuri judiciare fiind respinse de către instanțele competente în mod definitiv și irevocabil. Mai mult, în anul 2022, Judecătoria Reghin a pronunțat Sentința Civilă 597/16.06.2022, potrivit căreia Comisia Județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Mureș a fost obligată la plata de penalități de întârziere în sumă de 1.000 lei/zi întârziere până la îndeplinirea obligației de emitere a Titlului de proprietate”.

Prefectura susține că nepunerea în executare a Hotărârii Judecătorești ar fi antrenat în sarcina bugetului de stat plata sumei de 1.000 lei/zi de întârziere începând cu 01.08.2022 (data comunicării hotărârii judecătorești), dacă până la data de 01.11.2022 nu s-ar fi produs semnarea titlului (data semnării titlului fiind 28.10.2022).

“Prefectul județului Mureș a semnat eliberarea titlului de proprietate, în calitate de Președinte al Comisiei Județene, după întocmirea documentației potrivit hotărârii judecătorești de către reprezentanții Comisiei Locale de Fond Funciar Răstolița, Comisiei Locale de Fond Funciar Vătava, Inspectoratul Silvic Teritorial și Oficiul Național de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mureș, conform legislației în vigoare”, se mai arată în documentul citat.

În informarea de presă dată publicității ieri, Prefectura relatează, pe larg, etapele parcurse în această speță, în diferitele dosare aflate pe rolul instanțelor de judecată din 2007 până astăzi.

Vom reveni, mai pe larg, cu amănunte despre acest subiect, inclusiv cu efectele pe care le va avea emiterea acestui titlu de proprietate asupra comunităților din zona Răstolița - Deda - Vătava, dar și implicațiile pe care le are asupra investiției Hidrocentralei de la Răstolița, a cărei punere în funcțiune a fost blocată de USR la Curtea Constituțională a României.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu