ROMÂNII DIN UCRAINA

Distribuie pe:

Punct de vedere privind noua lege a minorităților naționale

Consiliul Național al Românilor din Ucraina (CNRU), uniune civică formată din peste 20 de organizații nonguvernamentale pentru cultura română și organe de presă din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev, a apreciat într-o declarație eforturile statului de a-și moderniza legislația în domeniul protecției drepturilor minorităților naționale în contextul proceselor de apropiere de UE. În același timp, CNRU arată că sunt încă foarte multe de făcut pentru a depăși “iluzia unor schimbări”. Potrivit declarației, legea din 8 decembrie 2023 nu stabilește în mod clar drepturile garantate prin Constituție și include o serie de confuzii terminologice.

CNRU susține că Ucraina trebuie să revină la conceptul de asigurare a procesului de învățământ în școli, după cum prevăd tratatele bilaterale ucraineano-române, și nu în clase separate. “Dispar școlile, ca instituții de învățământ, ca să rămână clasele, ca niște rămășițe ale fostelor școli. Mai pe de-a dreptul, instituția școlii în limba minoritarilor dispare. Rămân clase (paralele) cu predare în această limbă, integrate, bineînțeles, școlilor cu predare în limba ucraineană. Dar tratatul de bază dintre Ucraina și România a stabilit în mod expres existența școlilor, nu a claselor (grupelor). Iar această prevedere e un angajament internațional ferm al Ucrainei! Sperăm că acest tratat internațional în relația cu România nu este privită de Kiev ca o simplă hârtie”. (…) Prin ce se deosebește actuala lege (completată și modificată recent) de precedentele legi dacă ea creează doar iluzia unor schimbări în loc să stabilească în mod clar și în măsură deplină drepturile garantate prin Constituție și prin angajamentele internaționale ale Ucrainei?”, se întreabă membrii CNRU.

Eforturi pentru instituirea Zilei Limbii Române

Asociația “Basarabia” a românilor din regiunea Odesa solicită sprijinul organizațiilor comunității românești din Ucraina pentru a obține de la autoritățile ucrainene instituirea Zilei limbii române în Ucraina, având în vedere că răspunsurile primite până acum denotă o poziție incertă față de acest demers. Asociația “Basarabia” i-a solicitat acum două luni președintelui Volodimir Zelenski și Guvernului să instituie Ziua limbii române pe teritoriul Ucrainei, care să fie sărbătorită pe 31 august. În același timp, poporul ucrainean a fost felicitat cu ocazia Zilei scrierii și a limbii ucrainene, marcată anual pe 27 octombrie.

Potrivit unui comunicat remis presei de limba română din Cernăuți, Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Politicile Etnice și Libertatea Conștiinței (DESS) nu are obiecții în materie, dar subliniază că “este nevoie și de o consultare și coordonare cu reprezentanții majorității organizațiilor publice, care reprezintă minoritatea (comunitatea) românească din Ucraina, precum și cu experți din domeniu, cu privire la alegerea datei”.

Având în vedere compoziția multinațională a populației și diversitatea grupurilor lingvistice din Ucraina, Ministerul Culturii din țara vecină consideră că “instituirea Zilei Limbii Române la nivel de stat poate stimula alte grupuri etnice să ceară recunoașterea zilei limbii acestora, fapt care poate crea tensiune în societate. Prin urmare, soluționarea problemelor legate de instituirea unei zile a limbii oricărui grup etnic trebuie să fie precedată de discuții și aprobări minuțioase, cu scopul de a asigura egalitatea pentru toți cetățenii. Concomitent, este important să se evite orice acțiune care poate naște conflicte sau discriminări în baza apartenenței lingvistice”. De asemenea, se face aluzie la faptul că și în Ucraina, anual, la 21 februarie, se serbează Ziua Internațională a Limbii Materne, acest fapt fiind, probabil, unul îndestulător și pentru minoritatea românească. (sursa și foto - bucpress.eu) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu