“Una dintre mâncărurile viitorului” - în Lacul Ursu

Distribuie pe:

Algele ulva care cresc în Lacul Ursu din Sovata fac obiectul unei ample cercetări internaționale, pentru a se studia posibilitatea creșterii acestora într-un mediu artificial, întrucât este preconizată a fi “una dintre mâncărurile viitorului”, a afirmat biofizicianul Peter Hantz.

“Algele ulva care cresc în Lacul Ursu acum sunt subiectul unor cercetări europene foarte largi și detaliate, deoarece aceste alge par să fie una dintre mâncărurile viitorului. Cresc foarte, foarte repede, au o valoare nutrițională foarte bună și este o minune că aceste alge cresc aici, în Lacul Ursu. Algele sunt sub suprafața apei, la o adâncime de aproximativ 3,5 m. Aici am descoperit niște bio-filme foarte speciale, niște alge, așa-zisele alge ulva. Suntem într-un grup de cercetare europeană care investighează algele ulva”, a declarat presei Peter Hantz.

Studiul care se face asupra algelor presupune monitorizarea plantelor și a dinamicii apei sărate din Lacul Ursu pe parcursul unui an, iar biofizicianul Peter Hantz participă la cercetare, fiind cel care a explorat intens, prin scufundare și cu sonarul, adâncurile Lacului Ursu din Sovata.

“Pe lângă Lacul Ursu, algele acestea mai cresc într-un lac sărat din Transilvania, Lacul fără fund sau Lacul Tarzan, lângă Turda, și una din cercetările noastre se referă la această algă care este foarte interesantă din punct de vedere științific ca morfogeneză. Dezvoltarea acestei alge necesită prezența unor bacterii care produc un hormon vegetal și fără acestea, ea nu poate să se dezvolte într-un mod corect. Urmărim concentrația hormonului taluzin în tot cursul anului și urmărim totodată cantitatea de algă care este totdeauna prezentă într-un lac, dar în lunile aprilie, mai și iunie sunt prezente într-o cantitate mult mai mare. Aceste cercetări pot să fie foarte utile pentru creșterea algelor în mediul artificial, deci experiențele pe care le adunăm de aici, de la Lacul Ursu, vor fi foarte interesante și au declanșat un interes internațional foarte mare pentru creșterea acestor alge”, a subliniat cercetătorul.

Peter Hantz spune că algele sunt tentante din punct de vedere științific, fiindcă între lunile septembrie și decembrie formează niște “structuri foarte interesante”.

Foto: desprespa.ro

Lasă un comentariu