Aniversări onorate, aniversări ignorate...

Distribuie pe:

Într-o lume tot mai grăbită, borne importante din viața unor grupări sportive trec nebăgate în seamă de nimeni, uneori, culmea, chiar și de conducătorii acestora, spre nemulțumirea fanilor. Sigur, mai există și excepții.

“Uite, mă, cum au trecut atâția ani, parcă ieri ne-am bucurat când, în 1977, echipa noastră de fotbal (Chimica Târnăveni, n.a.) a cucerit titlul național la juniori I sau când, un an mai devreme, echipa de seniori a promovat pentru prima dată în Divizia B”!, sunt remarci obișnuite făcute de foștii fotbaliști din Târnăveni, cu ocazia întâlnirilor lor (aproape) anuale. Și în acest an, ca de altfel (aproape) în fiecare vară, (și) la inițiativa fostului fotbalist Gicu Vitan, foștii jucători de la echipele din Târnăveni, Chimica, Sticla, Voința, Autobuzul s-au întâlnit la o “miuță”, urmată de... repriza a III-a, unde s-au depănat amintiri din perioada în care erau fotbaliști activi, cu un pahar, două de vin în față. Chiar dacă au activat în echipe diferite, pasiunea lor pentru fotbal i-a adus împreună la aceeași masă. Pe vremuri, conducerea Fabricii de Carbid (Carbid-Fox) din Târnăveni, ing. Vasile Cerghizan, ing. Octavian Popa, a sprijinit substanțial echipa de fotbal Chimica, care a activat atâtea sezoane în Divizia B, uneori și prin C! Din păcate, acum despre fotbalul din Târnăveni se vorbește la timpul trecut!

În acest an, ludușenii au sărbătorit 100 de ani de la înființarea echipei de fotbal Mureșul Luduș, care a bifat 19 prezențe în Divizia C! La inițiativa președintelui-antrenor Ioan Orosfoian, în toamna acestui an a avut loc un joc de fotbal aniversar, între foștii și actualii jucători ai Mureșului Luduș. Cu acel prilej, foștii și actualii fotbaliști ai grupării ludușene au primit diplome, eșarfe și medalii aniversare. Firește, a urmat și repriza a III-a, cu de toate pe mese! “Concluzile” s-au prelungit până spre miezul nopții... Spre cinstea lor, ludușenii au știut să onoreze un moment aniversar din viața echipei lor.

Îmi amintesc cum, în urmă cu 15 ani, în 2007, C.S.U. Târgu-Mureș a sărbătorit 60 de ani de la înființarea clubului, prilej pentru profesorii Nicolae Neagu și Constantin Copotoiu de a organiza o serie de activități dedicate acelui eveniment, la care au participat toții sportivii clubului, inclusiv o masă festivă. M-aș fi așteptat ca, în acest an, când C.S.U. Târgu-Mureș a împlinit 75 de ani de existență, șefii de la club să marcheze acest eveniment, într-un fel sau altul... Deocamdată, nimic! Timp mai este.

O aniversare foarte reușită a fost organizată, în 2019, de Cosmin Pop, directorul Clubului Sportiv Mureșul Târgu-Mureș, cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la înființarea celui mai important club sportiv din județul Mureș. Cu acel prilej, a fost lansată cartea “Clubul Sportiv Mureșul Târgu-Mureș, ieri și astăzi”. La masa festivă care a fost organizată, alături de sportivii, antrenorii și personalul clubului, au participat și fostele handbaliste de la Mureșul, semifinaliste în Cupa Campionilor Europeni, dar și ziariștii sportivi din oraș.

Revin la fotbal. În acest an se împlinesc 120 de ani de când se joacă fotbal în Târgu-Mureș. Tot în acest an, chiar în ajun de Crăciun, se vor împlini 60 de ani de când a luat ființă Asociația Sportivă “Armata” (A.S.A.) Târgu-Mureș. Este adevărat, între timp, ea s-a desființat. Ocazional, Tiberiu Petriș, om de afaceri, și fostul comandant al asociației, col. (r) Cornel Cacovean, au organizat întâlniri ale foștilor jucători de fotbal, foarte apreciate de jucătorii mureșeni, una chiar în acest an... Cine știe, poate până la urmă se va organiza și o întâlnire aniversară, pentru că, fără supărare, pentru mulți iubitori ai sportului mureșean, A.S. Armata Târgu-Mureș (în fotografie) rămâne cea mai iubită echipă de fotbal din județul Mureș!

Aurel Rațiu

Lasă un comentariu