Marius Pașcan despre legea decarbonizării: “Act de subminare a economiei României”

Distribuie pe:

Marius Pașcan (PMP) a comentat adoptarea legii decarbonizării, în cadrul unei emisiuni TV de la postul B1, declarând că “nu mă sfiesc să spun, cu toată responsabilitatea, că ceea ce s-a întâmplat astăzi în Camera Deputaților este un act concret de subminare a economiei României. S-a votat de către PSD-PNL-UDMR intrarea în conservare tehnică a minelor de cărbune, care înseamnă de fapt, mascat, închiderea acestora chiar de anul viitor, deși prin PNRR există un termen de conformare până în 2032. Este un act de trădare a economiei naționale de către această coaliție care a devenit tot mai toxică în fruntea României și care, evident, este condusă de interesele societăților care speculează vânzarea/producerea energiei pe piața internațională”.

Deputații au adoptat, marți, în plen, un proiect de lege de aprobare a OUG 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, care reglementează închiderea și conservarea grupurilor energetice pe bază de lignit și huilă, închiderea carierelor de lignit și minelor de huilă, precum și măsuri de sprijin pentru închiderea și conservarea capacităților de producere a energiei electrice pe bază de lignit și huilă. De asemenea, se instituie măsuri pentru atenuarea consecințelor sociale ale închiderii și conservării capacităților de producere a energiei electrice pe bază de lignit și huilă și a carierelor și minelor aferente, stabilirea surselor de finanțare a măsurilor de ajutor de stat, precum și a măsurilor pentru coordonarea și implementarea procesului de decarbonizare.

Potrivit actului normativ, huila va fi scoasă din exploatare treptat până cel târziu la 31 decembrie 2032. Executarea lucrărilor de siguranță, a lucrărilor de închidere și de ecologizare a carierelor și minelor se finalizează până la aceeași dată.

Capacitatea totală instalată de energie electrică pe bază de lignit și huilă care va fi scoasă din exploatare treptat până cel târziu în anul 2032 este de 4.920 MW, din care 3.780 MW până la sfârșitul anului 2025, se mai arată în proiect. (Redacția)

Lasă un comentariu