Împrumut de la americani pentru Unitățile 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a participat, ieri, la evenimentul de înmânare a celor două scrisori de intenție privind împrumuturile din partea US Exim Bank pentru Unitățile 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, care a avut loc în marja celei de-a 27-a Conferințe a Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), de la Sharm El-Sheikh, în Egipt. Cele două scrisori de intenție vizează un prim împrumut de circa 50 milioane dolari, care va sprijini derularea Fazei a doua, de lucrări preliminare, a proiectului Unităților 3 și 4 și un împrumut ulterior, de 3 miliarde dolari, care să sprijine Faza a treia, de construcție efectivă a proiectului.

“Avem nevoie de securitate energetică, dar securitatea energetică este posibilă numai prin disponibilitate energetică și noi, în România, avem o ambiție și aceasta este importantă pentru români, pentru mediul de afaceri și pentru regiune pentru că aceasta este o nouă abordare care ne va asigura că avem suficientă energie, va demonstra că suntem independenți energetic și va arăta cum să atingem tranziția verde pentru că inovarea și energia nucleară vor face posibilă înlocuirea combustibililor fosili”, a declarat șeful statului.

La ceremonie a fost prezent și reprezentantul special al președintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, John Kerry. “Nu putem atinge neutralitate zero din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050 fără ca energia nucleară să fie parte a mixului energetic”, a transmis oficialul american. El a afirmat că proiectul din România va dubla capacitatea de producție de energie de la Cernavodă și va ajuta la reducerea emisiilor. (Agerpres)

Lasă un comentariu