Italia: Statui din bronz din perioada Romei Antice, descoperite în Toscana

Distribuie pe:

Arheologii italieni au descoperit 24 de statui din bronz bine conservate datând din perioada Romei Antice, în perimetrul unor băi termale din Toscana, experții calificând descoperirea drept una “excepțională”, informează Reuters.

Statuile au fost găsite pe parcursul ultimelor două săptămâni la San Casciano dei Bagni, un oraș situat pe un deal, la aproximativ 160 de kilometri nord de Roma, unde arheologii au explorat ruine antice în ultimii trei ani.

“Este o descoperire foarte semnificativă, excepțională”, a declarat marți pentru Reuters Jacopo Tabolli, lector la Universita per Stranieri di Siena, care coordonează proiectul arheologic.

Tabolli afirmă că statuile - care, potrivit agenției italiene de presă ANSA, au o vechime de 2.300 de ani - decorau un sanctuar înainte de a fi scufundate în ape termale, în cadrul unui ritual, “probabil în jurul secolului I d.Hr.”.

“Le dăruiești apei pentru că speri că apa îți va oferi ceva înapoi”, a explicat expertul cu privire la acel ritual.

Statuile au fost acoperite de circa 6.000 de monede din bronz, argint și aur, iar apele calde din San Casciano au contribuit la păstrarea acestora “aproape la fel ca în ziua în care au fost scufundate”, a declarat Tabolli.

Arheologul, expert în etruscologie și arheologie italică, a declarat că echipa sa a descoperit 24 de statui mari - alături de alte câteva statuete - și a remarcat că este neobișnuit ca acestea să fie realizate din bronz în loc de teracotă.

Tabolli este de părere că acest detaliu sugerează că statuile provin din ceea ce el a numit “o așezare pentru elite”.

Potrivit ANSA, statuile au fost transferate la un laborator de restaurare din Grosseto, un alt oraș din Toscana, însă în cele din urmă se vor întoarce la San Casciano dei Bagni pentru a fi expuse într-un nou muzeu. (Agerpres)

Lasă un comentariu