A înflorit... Floarea națională a României

Distribuie pe:

Custodele Rezervației naturale de bujori din Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, anunță, cu firească bucurie, că a declarat deschis sezonul bujorilor de stepă din anul acesta: “Azi (duminică -n.n.) erau deschiși doar trei, dar zilele următoare așteptăm să se deschidă și alții datorită vremii favorabile care se anunță! Vă voi ține la curent cu evoluția stadiului de înflorire și vă așteptăm în vizită! Ca de obicei, vă rugăm insistent să respectați indicatoarele din rezervație, în special deplasarea pe poteci!”

În urma analizei impactului activităților comerciale din zona Rezervației, în ultimii ani și punând în balanță aspectele pro și contra, imaginea acesteia, spațiul limitat și părerile oamenilor, reprezentanții Rezervației împreună cu Primăria Zau de Câmpie au hotărât să renunțe la activitățile comerciale: “Așadar, începând din acest sezon, sunt INTERZISE activitățile comerciale din zona Rezervației de bujori!”.

Festivalul Bujorului la Castel, dedicat Florii Naționale a României și Castelului Calendar

O veste extraordinară pentru toți iubitorii bujorilor de stepă și ai acestor locuri este postată pe pagina de socializare a Rezervației:

“Satele și comunele României ascund comori inestimabile de patrimoniu! Un astfel de loc binecuvântat, chiar cu două obiective unice, este comuna Zau de Câmpie din județul Mureș.

Castelul Ugron, cunoscut drept Castelul Calendar, și Rezervația de Bujori de Stepă, de un veac se privesc ca doi frați de sânge, de peste dealurile aceluiași plai. Laolaltă, Castelul și Rezervația sunt inima unui loc în care bujorul, Floarea Națională a României, poate fi admirată la ea acasă.

An de an, mii de turiști vin de peste tot să vadă cu ochii lor delicatele flori purpurii care alcătuiesc singura rezervație de bujori de stepă din Sud-Estul Europei.

Un eveniment care să urce pe scenă frumusețea bujorului de stepă și fascinanta poveste a castelului Ugron nu a avut loc până acum. Tocmai de aceea, a venit timpul să aducem laolaltă florile, istoria și gastronomia locală.

Festivalul Bujorului la Castel este primul eveniment care va invita vizitatorii rezervației de bujori să poposească în curtea castelului pentru o experiență locală fără precedent. Îi vom aștepta cu degustări delicioase ale produselor locale, cu ateliere ale meșterilor artizani, cu multiple ateliere pentru copii, cu o piesă de teatru, cu proiecție de film, cu expoziție fotografică, cu exponate de costume populare și cu o cină aristocratică la castel.

Festivalul Bujorului la Castel va avea loc în zilele de 27-28 aprilie 2024, între orele 10 și 19.

Evenimentul este organizat în parteneriat de către Visit Mureș, Primăria Zau de Câmpie și Asociația Manifest pentru Patrimoniu”. (facebook.com/bujoruldestepa)

Situată la cinci kilometri de centrul comunei Zau de Câmpie, Rezervația a fost înființată în 1932 de academicianul Alexandru Borza, considerat fondatorul școlii românești de botanică. Suprafața inițială a fost de 2,5 hectare, iar primul custode, Marcu Sâncrăianu, a extins-o la 3,5 hectare, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

La 27 octombrie 2022, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1041 Legea nr. 285/2022 privind declararea bujorului ca floare națională a României. Legea stipulează organizarea anuală a unui Festival al bujorului și stabilește măsuri de protecție a rezervațiilor naturale de bujor existente în țară.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu