Legenda lui Dracula, celebră în întreaga lume datorită lui Bram Stoker

Distribuie pe:

Abraham “Bram” Stoker s-a născut pe 8 noiembrie 1847, la Clontarf, un cartier din Dublin. Tatăl său se numea tot Abraham Stoker, iar mama a fost feminista irlandeză Charlotte Mathilda Blake Thornely. Copilul a fost înscris la vârsta de 7 ani la școala particulară a preotului William Woods, apoi a studiat la Trinity College, pe care l-a absolvit cu o diplomă în matematică.

În următoarea perioadă, tânărul a lucrat ca funcționar la castelul din Dublin și a scris cronici de teatru la ziarul local “Dublin Evening Mail”, iar mai târziu a devenit auditor la Societatea Istorică a Colegiului din Dublin și președinte al Societății Filozofice Universitare.

Prima lucrare importantă a lui Bram Stoker a apărut în 1876, “The Duties of Clerks of Petty Sessions in Ireland”. Doi ani mai târziu, scriitorul s-a căsătorit cu Florence Balcombe, fiica unui colonel de marină, o celebritate în Dublin, devenită cunoscută pentru frumusețea ei, care fusese cerută în căsătorie mai înainte de Oscar Wilde. Cei doi s-au mutat la Londra, unde s-a născut fiul lor, Irving Noel Thornley Stoker. Aici Bram a devenit directorul comercial al Lyceum Theatre din Londra și și-a suplimentat veniturile publicând nuvele și povestiri senzaționale. A avut șansa să intre în înalta societate și să întâlnească scriitori celebri precum James Abbott McNeill Whistler sau Sir Arthur Conan Doyle, dar și pe Hall Caine, cel care a devenit unul dintre cei mai buni prieteni ai săi și căruia i-a dedicat romanul “Dracula”.

Cartea a apărut în 1898, dar Stoker nu a călătorit niciodată în estul Europei, locul în care se desfășoară acțiunea romanului. Scriitorul studiase timp de șapte ani folclorul european și poveștile mitologice cu vampiri și, de asemenea, se întâlnise cu scriitorul maghiar Armin Vambery, care i-a vorbit despre poveștile misterioase ale Carpaților și l-a ajutat la crearea atmosferei din roman.

Prima adaptare cinematografică a romanului Dracula se numește “Nosferatu - Simfonia groazei” și a fost realizată de regizorul F.W. Murnau. Filmul a fost făcut după moartea autorului, însă fără acordul soției lui, care era moștenitoarea drepturilor de autor, iar aceasta a dat compania de producție în judecată, a câștigat, și, conform deciziei instanței, copiile filmului au fost distruse, dar, din fericire, câteva s-au păstrat.

Prima adaptare cinematografică autorizată a romanului “Dracula” a apărut în 1931, fiind realizată de Universal Studios, în regia lui Tod Browning și avându-l în rolul principal actorul maghiar Bela Lugosi.

Cel mai mare succes la public l-a avut filmul “Dracula” regizat de Francis Ford Coppola în 1992, care i-a avut în distribuție pe Gary Oldman, Keanu Reeves, Winona Ryder și Anthony Hopkins.

Bram Stoker a murit pe 20 aprilie 1912 la Londra, după ce a suferit mai multe accidente vasculare consecutive. Soția sa, Florence Balcombe, a mai trăit 25 de ani după dispariția scriitorului și a murit în 1937, la vârsta de 78 de ani.

Mariana Cristescu

Lasă un comentariu