Atenție la alimentele consumate în Postul Crăciunului!

Distribuie pe:

Consumatorii trebuie să verifice cu atenție eticheta produselor alimentare de post pe care le achiziționează în această perioadă, pentru a evita să fie induși în eroare, și să le cumpere numai din locuri amenajate și autorizate, recomandă directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, într-o postare pe Facebook.

“Pentru ca produsele pe care le cumpărați în perioada postului Crăciunului să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., vă recomand să cumpărați produse alimentare de post numai din locuri amenajate și autorizate, să solicitați și să păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea\conformitatea sau siguranța unui produs.(...) Verificați cu atenție eticheta produselor de post pe care le cumpărați!”, a scris Anghel pe rețeaua de socializare.

Potrivit sursei citate, produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc, iar consumatorii nu trebuie să cumpere produse ale căror etichete nu informează complet și corect privind conținutul, ingredientele sau calitatea produsului.

“Sfătuiesc consumatorii să citească atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Crăciunului și a evita astfel să fie induși în eroare. (...) Vă recomand, în primul rând, ca înainte de cumpărare, să acordați o atenție deosebită listei ingredientelor. În cazul în care aceasta conține și ingrediente de origine animală, respectiv lapte praf, zer praf, pudră de ouă, trebuie să știți că aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post. Pentru produsele tăiate, fracționate sau porționate de vânzător, solicitați să vedeți eticheta produsului pentru a verifica compoziția și data durabilității minimale”, a transmis directorul general al ANPC, citat de Agerpres.

El avertizează și asupra faptului că pe unele ambalaje există pe lângă lista cu ingrediente și afirmația “poate conține urme de ou, lapte...”, iar aceasta este o informație oferită voluntar de producător și înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producției, cele mai mici urme din ingredientele menționate, câteodată, nu pot fi evitate.

“Verificați data durabilității minimale. Nu cumpărați produse cu data durabilității minimale sau data limita de consum depășită sau modificată”, mai atrage atenția comisarul ANPC.

În urma acțiunilor de control desfășurate în anii anteriori, comisarii ANPC au găsit la comercializare produse pe a căror etichete erau înscrise mențiuni care puteau induce în eroare consumatorii precum: cozonac cu rahat, cacao și stafide, ambalat în pungi din material plastic, în compoziția căruia se regăseau ouă, în contradicție cu mențiunea inscripționată pe fluturașul colant “produs de post”; “Maioneză vegetală simplă” și “Maioneză vegetală Shaorma”. Denumirea de maioneză se atribuie doar unei emulsii pe bază de gălbenuș de ou, ulei și alte ingrediente; “Pizza de post” - “specialitate cu aroma pe baza de uleiuri vegetale și cazeină (substanță proteică din lapte)”, produsul nefiind astfel un produs “de post”, cu efectul dezinformării consumatorilor; utilizarea de denumiri consacrate ale unor preparate din carne precum șnițel, pate, parizer, salam, cârnați, crenvurști etc. la care era atașată sintagma “vegetal” etc.

De asemenea, au fost constatate și următoarele abateri: produse de post expuse la comercializare în același raft și în directa vecinătate cu celelalte produse, inducând în eroare consumatorii (de exemplu: produsul “Untar” ce conținea grăsimi vegetale era expus la vânzare în același raion cu untul); expunerea la comercializare în raioanele destinate produselor de post a produselor care aveau în conținut ingrediente lactate; produsul “Crutoane cu ierburi aromate” era expus în vederea comercializării la raft, iar deasupra acestuia exista un afiș inscripționat “Idei savuroase de post”, deși, produsul conținea la ingrediente:”zer praf dulce” și “praf de iaurt”, care sunt de origine animală și nu de post.

Lasă un comentariu