Românii, contribuție majoră la numărul de rezidenți din Anglia și Țara Galilor, născuți în afara acestor țări

Distribuie pe:

Numărul celor care trăiesc în Anglia și Țara Galilor, născuți fiind însă în afara Marii Britanii a ajuns la 10 milioane, în principal printr-o creștere uriașă a numărului de cetățeni români, arată cele mai recente date de recensământ publicate miercuri de Oficiul național de statistică de la Londra, citate de dpa.

Potrivit acestora, în 2021 în Anglia și Țara Galilor trăiau 539.000 de rezidenți născuți în România, față de doar 80.000 în 2011, ceea ce înseamnă cu 576% mai mulți.

Creșterea mare a numărului celor născuți în România a urmat ridicării restricțiilor la lucru în Uniunea Europeană, în 2014.

Conform acelorași date, numărul total al rezidenților din Anglia și Țara Galilor născuți în afara Regatului Unit a crescut cu 2,5 milioane față de 2011.

India rămâne țara natală cea mai răspândită în rândul acestor rezidenți, cele 925.000 de persoane de origine indiană care trăiesc în Marea Britanie reprezentând 1,5% din populația țării de origine.

În paralel, numărul celor născuți în Irlanda a scăzut de la 407.000 în 2011 la 325.000 în 2021.

Datele recensământului au arătat cum s-a schimbat populația pe parcursul ultimului deceniu, care a cuprins atât Brexitul cât și pandemia, a notat directorul adjunct al oficiului de statistică, Jon Wroth Smith.

“Putem vedea că românii au fost un vector important al acestei schimbări, dar au fost în același timp creșteri datorate migrației din India, Pakistan și Polonia, precum și din țări sud-europene ca Italia”, a menționat acesta.

Lasă un comentariu