România, la loc de cinste în Satul Francofoniei din Tunisia

Distribuie pe:

România participă cu un pavilion național la Satul Fracofoniei deschis la Djerba, în Tunisia, cu prilejul celei de-a XVIII-a ediții a Summitului Francofoniei, care are ca temă “Conectivitatea în diversitate: digitalul - vector de dezvoltare și solidaritate în spațiul francofon”.

Potrivit unui comunicat de presă dat publicității de Ministerul Culturii, Satul Francofoniei, amplasat în Parcul Djerba Explore, este deschis publicului larg din 13 noiembrie până în 21 noiembrie și reprezintă “un spațiu de schimburi culturale”, care pune în valoare diversitatea culturală, una dintre valorile francofoniei.

Satul asigură un spațiu dedicat presei, o sală de conferințe, spații special amenajate pentru întâlnirile tete-a-tete, pentru degustare a produselor tradiționale, o scenă în aer liber, precum și 40 de pavilioane de promovare, menționează sursa citată.

Pavilionul României din Satul Francofoniei este situat la intrarea principală, lângă standul Franței, și se bucură de vizita și de aprecierea unui public numeros.

Acesta a fost amenajat de Ministerul Culturii, cu sprijinul Muzeului Național al Țăranului Român, al Ministerului Turismului, Ministerului Afacerilor Externe și al Ambasadei României la Tunis, menționează comunicatul.

“Standul României ilustrează conceptul de unitate prin diversitate, România fiind un exemplu de succes în care diversele tradiții culturale diferite coexistă și formează un întreg armonios. Spațiul standului este împărțit în trei zone: Harta, Costumele și Meșteșugul, și este alcătuit din trei panouri în culorile tricolorului românesc, conectate printr-un element vizual original: un lanț ADN digital, inspirat de elemente populare românești. Costumele populare românești sunt unice prin simbolistica și frumusețea lor. Fiecare costum reprezintă o anumită zonă geografică și, deși foarte diferite stilistic, alăturarea costumelor într-o horă a unirii formează un ansamblu vizual unitar din punct de vedere al bunului gust și al simplității”, relevă sursa citată.

De asemenea, panoul roșu este dedicat priceperii și măiestriei cu care sunt lucrate operele de artă populară, fiind reprezentate, prin imagini de înaltă calitate, detalii de execuție ale fotelor, iilor, ștergarelor sau picturilor autentic românești.

Standul României prezintă și opera artistică Hora Fericirii, realizată de sculptorul Aurel Vlad.

Totodată, un concert susținut de Irina Sârbu Band (Irina Sârbu - voce, Puiu Pascu - pian, Ciprian Parghel - bas, Tudor Parghel - tobe) va avea loc vineri, la ora 19.45, pe scena Satului Francofoniei, evenimentul fiind organizat de Ministerul Culturii,

în colaborare cu Institutul Cultural Român de la București, cu sprijinul Ambasadei României la Tunis și al Ministerului Culturii din Tunisia.

În programul artiștilor români se vor regăsi atât compoziții românești - melodii din Bucureștiul de altădată, swing românesc, câteva prelucrări folclorice (Hora staccato, Hora mărțișorului, Călușarii, Ciocârlia), dar și compoziții în limba franceză (Champs Elysee, C'est si bon, La vie en rose, Que reste-t-il de nos amous, Johnny tu n'est pas un ange), mai anunță Ministerul Culturii.

“Prin prezența României la Summit-ul Francofoniei este vizată promovarea României ca model de succes în ceea ce privește integrarea diferitelor naționalități și culturi, asocierea României cu diversitatea culturală și lingvistică, promovarea României ca spațiu al toleranței și respectării drepturilor omului, respectiv un spațiu deschis pentru cooperare și dezvoltare durabilă”, menționează sursa citată.

Conform comunicatului, vineri va avea loc Conferința Ministerială a Francofoniei, Summitul Francofoniei se va desfășura sâmbătă și duminică, iar Forumul Economic Francofon - duminică și luni.

Summitul Francofoniei este Conferința șefilor de stat și de guvern din țările care au în comun limba franceză, fiind unul dintre cele trei organisme consacrate prin Carta Francofoniei (articolul 2), alături de Conferința Ministerială a Francofoniei (CMF) și Consiliul Permanent al Francofoniei (CPF), precizează sursa citată.

România este, din 1993, membru cu drepturi depline al Francofoniei instituționale, în cadrul Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF).

Lasă un comentariu