Creșterea impozitelor locale, amânată pentru 2025

Distribuie pe:

Comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților a decis, marți, ca noul mod de calcul al impozitelor pe clădiri, pe baza grilei notariale, prevăzut în Ordonanța Guvernului 16/2022 de modificare a Codului Fiscal, să fie aplicat de la 1 ianuarie 2025, eliminând prevederile introduse în Senat care presupuneau majorarea cu 50% a impozitelor locale.

Ordonanța 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale, adoptată anterior de Senat, a primit marți raport favorabil cu amendamente din partea Comisiei de buget a Camerei, înregistrându-se 20 voturi pentru și 5 împotrivă.

La propunerea PSD și PNL, membrii comisiei au eliminat toate textele adoptate anterior de Senat de majorare cu 50% a impozitelor locale, rămânând forma inițială a Ordonanței care prevede că impozitul locuințelor se calculează pe baza valorii acestora din grila notarială.

În plus, deputații din comisie au adoptat un amendament potrivit căruia aceste prevederi referitoare la impozitele pe clădiri să intre în vigoare la 1 ianuarie 2025, în loc de 2023.

Cunoscutul economist și realizator TV Adrian Vascu, colaborator al cotidianului “Cuvântul liber”, a comentat acest aspect:

“Pe scurt, referitor la impozitele locale, lucrurile stau așa:

1. În anul 2023 nu este nicio modificare metodologică față de anul 2022. Nu se aplică grila notarilor. Pentru clădirile rezidențiale este posibilă o creștere a impozitelor cu rata inflației care poate fi decisă de autoritățile locale. Pentru clădirile nerezidențiale, nicio schimbare, cei care au 5 ani de la ultima reevaluare și au primit notificare pe Legea 252/2022 ar trebui să iși facă evaluarea pentru a nu plăti cota de impozit majorată.

2. Pentru anul 2024, lucrurile vor sta la fel dacă nu va apărea vreo modificare anul viitor.

3. Începând cu anul 2025, până la care au fost prorogate prevederile OG16 va mai curge multă apă pe Dâmbovița și vom vedea ce se va întâmpla, și în ce formă va intra la acel moment în vigoare legea.

Primul pas este cum va fi anul viitor. Vedem apoi anii ce vin. Pas cu pas”.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu