Actualitatea internațională

Distribuie pe:

Regele Charles al III-lea a interzis să se mai servească foie gras în toate reședințele sale

Organizația pentru drepturile animalelor Peta a anunțat că a primit o scrisoare care confirmă că regele Charles al III-lea al Marii Britanii a interzis ca foie gras să fie servit în toate reședintele regale, relatează sâmbătă dpa.

Charles a oprit utilizarea controversatului preparat culinar în reședințele sale regale pe când era încă prinț de Wales.

Peta a anunțat că a primit o scrisoare din partea Casei Regale a Marii Britanii care confirmă că această măsură a fost extinsă în prezent la Palatul Buckingham și la toate celelalte reședințe regale.

Ca un gest de recunoștință, organizația pentru drepturile animalelor i-a trimis regelui o mostră de “faux gras” vegan preparat de chef Alexis Gauthier, care și-a transformat restaurantul din Londra în unul complet vegan.

“În calitate de prinț de Wales, Charles a oprit utilizarea în reședințele sale regale de foie gras - un produs dezgustător pentru care rațele și gâștele sunt hrănite forțat până când ficatul lor ajunge la o dimensiune de până la 10 ori mai mare decât cea normală înainte ca animalele să fie sacrificate”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Peta.

“Acum, Peta a primit confirmarea că Majestatea Sa a extins această politică plină de compasiune la Palatul Buckingham și la toate celelalte reședințe regale britanice”, a mai spus ea.

Foie gras poate fi importat și vândut în Marea Britanie, însă producția sa este interzisă. (Agerpres)

Centrala nucleară Zaporojie, zguduită de bombardamente

Centrala nucleară Zaporojie, din Ucraina, aflată sub controlul Rusiei, a fost zguduită de bombardamente duminică, atrăgând condamnări din partea ONU, care a avertizat că astfel de atacuri riscă să producă o catastrofă nucleară majoră.

Moscova și Kievul se acuză reciproc pentru bombardarea obiectivului.

Bombardarea repetată a centralei din Ucraina stârnește îngrijorări asupra posibilității producerii unui accident major la doar 500 km de locul celui mai grav accident nuclear din lume, dezastrul de la Cernobîl, din 1986: cu toate că reactoarele sunt închise, există riscul supraîncălzirii combustibilului nuclear dacă electricitatea pentru sistemele de răcire este întreruptă. Bombardamentele au rupt în mod repetat liniile electrice.

Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că a tras obuze către liniile electrice ce alimentează centrala, în timp ce agenția oficială de presă TASS a raportat că unele dintre depozitele sitului au fost lovite de bombardamentele ucrainene, citând un oficial al operatorului rus de energie nucleară Rosenergoatom.

“Au bombardat nu doar ieri, ci și astăzi, și bombardează chiar acum”, a spus Renat Karceaa, consilier al CEO Rosenergoatom, adăugând că orice atac de artilerie asupra obiectivului reprezintă o amenințare la adresa siguranței nucleare.

Potrivit lui Karceaa, obuzele au fost trase în apropierea unei instalații de depozitare a deșeurilor nucleare uscate și unei clădiri pentru combustibil nuclear uzat proaspăt, dar că nu au fost detectate emisii radioactive în prezent, potrivit TASS.

La rândul ei, compania de energie nucleară a Ucrainei, Energoatom, a acuzat armata rusă că a bombardat centrala și a spus că există cel puțin 12 lovituri asupra infrastructurii.

Potrivit Energoatom, citată de Reuters, Rusia a vizat infrastructura necesară repornirii unor părți ale centralei în încercarea de a limita în continuare alimentarea cu energie electrică a Ucrainei.

Guvernul italian - cheltuieli suplimentare pentru reducerea impactului prețurilor la energie

Noul Guvern de dreapta din Italia intenționează să anunțe cheltuieli suplimentare de aproximativ 30 miliarde de euro în bugetul pentru 2023, în special pentru reducerea impactului prețurilor ridicate la energie, deși va amâna unele din cele mai darnice promisiuni electorale, inclusiv reducerile fiscale.

Executivul condus de Giorgia Meloni a anunțat deja că aproximativ două treimi din cheltuielile suplimentare vor fi utilizate pentru a ajuta companiile și gospodăriile să facă față facturilor record la gaze și electricitate.

Deja în 2022 au fost alocate 75 miliarde de euro pentru a contracara impactul prețurilor ridicate la energie.

Luna aceasta, Guvernul Italiei a majorat ținta de deficit bugetar pentru anul viitor la 4,5% din PIB, de la un nivel de 3,4% din PIB estimat de fostul Executiv condus de Mario Draghi. Dar miniștrii au dat asigurări că vor avea o politică fiscală prudentă, evitând erorile în buget care au dus la demisia fostului premier britanic Liz Truss.

Astfel, promisiunile din campanie privind o reformă generoasă a sistemului de pensii au fost amânate și, chiar dacă bugetul va include o reducere a poverii fiscale aplicate forței de muncă, reducerea masivă a impozitului pe venit a fost exclusă.

Pentru a contracara efectelor inflației ridicate, autoritățile de la Roma iau în considerare eliminarea taxei pe vânzări la produse esențiale, cum ar fi laptele și pâinea. Cheltuieli suplimentare vor fi finanțate prin noi împrumuturi, dar Guvernul se așteaptă să obțină venituri aproximativ trei miliarde de euro prin taxa excepțională pe profiturile companiilor energetice care au beneficiat de prețurile ridicate ale petrolului și gazelor.

Germania va oferi Poloniei un sistem de apărare Patriot

Germania va oferi Poloniei un sistem de apărare Patriot pentru a o ajuta să-și consolideze spațiul aerian, după ce, săptămâna trecută, o rachetă a căzut pe teritoriul polonez, a afirmat duminică ministrul german al apărării, Christine Lambrecht.

După incident, executivul german anunțase deja că va ajuta Polonia în misiuni de poliție aeriană cu avioane Eurofighter.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că alianța nord-atlantică nu are “niciun indiciu” că o lovitură cu rachetă care a ucis marți doi oameni în Polonia ar fi fost un atac deliberat, dar a adăugat că Rusia este, în ultimă instanță, responsabilă pentru acest incident.

Sisteme de apărare aeriană cu baza la sol, precum Patriot, sunt concepute pentru a intercepta rachetele ofensive.

Germania avea 36 de sisteme Patriot atunci când se afla ea însăși în flancul estic al NATO, în timpul Războiului Rece. În prezent, forțele germane dispun de 12 unități Patriot, dintre care două sunt desfășurate în Slovacia.

O rachetă a lovit o fermă din satul polonez Przewodow, la circa 6 km de frontiera cu Ucraina, la ora locală 15.40 (14:40 GMT), marți, ucigând două persoane. (sursa - Agerpres.ro)

Guvernatorul din Tokyo le recomandă oamenilor să poarte pulover pe gât pentru a economisi energie

Pentru a se feri de frig, economisind în același timp bani pe fondul creșterii prețurilor la energie, guvernatorul capitalei Tokyo, Yuriko Koike, le-a recomandat cetățenilor japonezi să poarte pulover pe gât, relatează AFP.

Yuriko Koike, purtând ea însăși o helancă pe sub haină, i-a încurajat pe locuitorii capitalei japoneze să recurgă la haine groase pe timpul iernii, reducând în același timp facturile la electricitate.

“Încălzirea zonei gâtului are un efect termic. Eu însămi port un pulover pe gât și purtarea unei eșarfe vă ține, de asemenea, de cald. Acest lucru vă va permite să economisiți energie electrică”, le-a declarat Koike, vineri, jurnaliștilor.

“Este una dintre modalitățile de a trece împreună peste perioada dificilă din punct de vedere energetic a iernii”, a spus ea, adăugând că președintele francez Emmanuel Macron este un fan al acestui tip de pulover.

La fel ca multe alte țări, Japonia - care își propune să obțină neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050 - se confruntă cu o reducere a aprovizionării cu energie de la începutul războiului din Ucraina.

În august, premierul japonez Fumio Kishida a cerut relansarea industriei nucleare a țării pentru a compensa creșterea prețurilor la energia importată.

Însă o astfel de măsură ar fi probabil dificil de implementat, având în vedere dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011, care a condus la închiderea multor reactoare din motive de siguranță.

Unsprezece ani mai târziu, 10 dintre cele 33 de reactoare nucleare ale Japoniei sunt din nou în funcțiune. Ele nu sunt operaționale pe tot parcursul anului, iar țara rămâne puternic dependentă de importurile de combustibili fosili. (Agerpres)

Cea mai vârstnică elevă din lume, kenyana Gogo”, a murit la 99 de ani

Cea mai vârstnică elevă de școală primară din lume, kenyana Priscilla Sitieni, care a decis la 94 de ani să se înscrie la școală, demers salutat de UNESCO, a murit la vârsta de 99 de ani, a anunțat mass-media locală, relatează AFP. Nepotul ei, Sammy Chepsiror, a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru ziarul “The Standard” că Priscilla, poreclită Gogo, care înseamnă bunică în limba locală, a murit miercuri în locuința ei după ce a dezvoltat o complicație la nivel toracic. “Gogo era sănătoasă și a mers la cursuri cu trei zile înainte de moartea ei, când a început să aibă dureri în piept care au împiedicat-o să mai meargă la școală”, a declarat el joi pentru ziar. “Ne-a făcut pe toți foarte mândri”, a mai spus el.

Priscilla Sitieni avea 94 de ani când a reușit să îl convingă pe directorul școlii din satul ei să o accepte în instituția de învățământ, potrivit UNESCO, care a salutat “rolul ei de model pentru comunitatea ei și nu numai”.

Într-un interviu acordat anul trecut agenției ONU, Priscilla Sitieni a afirmat că scopul ei a fost să motiveze tinerele mame din Kenya să se întoarcă la școală după ce au făcut copii, în loc să abandoneze școala. “Am vrut să dau un exemplu nu numai (kenyenelor), ci și altor fete din întreaga lume care nu merg la școală”, a mai spus ea, adăugând că “fără educație, nu există nicio diferență între tine și un pui”.

Viața ei a inspirat un documentar francez numit “Gogo”, care a determinat-o anul trecut să călătorească pentru prima dată cu avionul pentru a merge în Franța unde s-a întâlnit cu Prima Doamnă, Brigitte Macron.

Co-scenaristul filmului, Patrick Pessis, i-a adus un omagiu joi, postând un mesaj pe Twitter: “În Kenya, șocată că nepoatele ei nu merg la școală, ea s-a înscris. Pentru a da un exemplu. Mesajul ei despre educația tinerelor fete va dăinui”. (Agerpres)

Focurile de artificii de Revelion revin la Paris după doi ani

Focurile de artificii organizate de Anul Nou vor reveni la Paris pe Champs-Elysées la trecerea în 2023, după ce au fost anulate timp de doi ani din cauza pandemiei de COVID-19, a anunțat vineri primăria Parisului, relatează AFP.

Înainte de numărătoarea inversă și artificiile lansate la miezul nopții, parizienii și turiștii sunt invitați să se adune pe Champs-Elysées începând cu ora 22.00 pentru a asista la un spectacol muzical, a afirmat Frédéric Hocquard, viceprimar al Parisului însărcinat cu turismul.

La sfârșitul lunii decembrie 2021, pe fondul unui val de cazuri de COVID cu varianta Omicron, primăria Parisului, care finanțează evenimentul, a fost nevoită să anuleze focurile de artificii și concertele planificate pe celebrul bulevard.

Cu un an mai devreme, primăria a ales un spectacol virtual, pentru a promova distanțarea, cu un concert susținut de muzicianul francez Jean-Michel Jarre.

Însă, după doi ani de restricții, Parisul “va reveni la un nivel normal de turiști, adică la un nivel egal cu cel din 2018 și 2019”, a afirmat Hocquard.

Champs-Elysées așteaptă 500.000 de spectatori pentru acest eveniment organizat de Anul Nou, a mai spus oficialul francez. (Agerpres)

Activiști ecologiști au ocupat un restaurant cu trei stele Michelin din Londra

Activiști ai grupării Animal Rebellion, o mișcare care susține alimentația pe bază de plante, a ocupat sâmbătă seară la Londra un restaurant de trei stele Michelin deținut de bucătarul Gordon Ramsay, informează AFP.

Activiștii, 14 la număr potrivit Animal Rebellion, s-au instalat la mesele rezervate clienților și au fluturat “meniuri fictive” în care era marcat impactul asupra mediului al alimentelor oferite de restaurant, a explicat grupul într-un comunicat.

“Printre felurile de mâncare regăsim carne de vită și friptură, care au cea mai mare amprentă de carbon și care utilizează cele mai multe terenuri” pentru creșterea animalelor, a criticat Animal Rebellion.

Restaurantul a trebuit să-și închidă porțile mai devreme sâmbătă seară după ce militanții au refuzat să-și părăsească locurile.

Este “exemplul perfect” de inegalitate în Regatul Unit, a avertizat Lucia Alexander, o infirmieră în vârstă de 39 de ani care a participat la protestul din restaurant.

“În timp ce Gordon Ramsay servește feluri de mâncare care costă cel puțin 155 de lire sterline (178 de euro) de persoană, peste două milioane de persoane depind de băncile alimentare din cauza crizei costului vieții”, a mai spus ea. “În locul profiturilor colosale obținute de restaurante în detrimentul animalelor, muncitorilor și climei, am putea hrăni întreaga omenire susținând agricultorii și pescarii în tranziția spre un sistem alimentar pe bază de plante”, a afirmat ea.

O purtătoare de cuvânt a restaurantului a criticat acțiunea ca fiind “profund lipsită de respect”.

“Fiecare are dreptul la opiniile și credințele sale”, a declarat ea. “Cu toate acestea, pătrunderea cu forța într-un restaurant, deranjarea personalului care muncește din greu și a strica seara clienților care au așteptat luni bune pentru a obține o rezervare este incredibil de inadecvat”, a criticat ea. (Agerpres)

Papa vizitează meleagurile strămoșilor săi italieni, în Piemont

Cu prilejul vizitei în regiunea Piémont a celebrat de asemenea în cadru privat aniversarea de 90 de ani a uneia dintre verișoarele sale, urmașa unui frate al bunicului său, Carlo Bergoglio, singurul dintre frați care nu a emigrat în Argentina. Bunicul papei Francisc a emigrat însoțit de întreaga familie, printre care și tatăl lui Jorge Bergoglio.

“Mulțumesc pentru primirea călduroasă pe care mi-ați făcut-o! Sunt foarte recunoscător autorităților civile și religioase pentru pregătirile care au făcut posibilă această vizită atât de dorită”, a afirmat papa cu prilejul tradiționalei rugăciuni duminicale Angélus, rostită la finalul liturghiei.

“Mi-a făcut plăcere să vă întâlnesc (...). Numai bine!”, a spus papa Francisc în dialect piemontez, învățat de la bunica sa, Rosa, pe când se afla în Argentina.

Suveranul pontif s-a referit din nou la războiul din Ucraina: “Să ne gândim la toate locurile de lume afectate de război, în special la Ucraina martirizată (...). Să continuăm să ne rugăm pentru pace!”

Papa Francisc, desemnat cetățean de onoare de edilul din Asti, urmează să se întoarcă în cursul după-amiezii la Vatican. Asti, un oraș de 76.000 de locuitori, este situat într-o zonă de deal între Langhe și Montferrat, renumită pentru vinuri și trufe. (Agerpres)

Papa Francisc efectuează în acest weekend o vizită în regiunea Piémont, în nord-vestul Italiei, de unde sunt originari strămoșii săi, pentru “a regăsi gustul rădăcinilor”, informează AFP.

“De pe aceste meleaguri a plecat tatăl meu când a emigrat în Argentina și în aceste ținuturi, devenite prețioase prin roadele bune ale solului și mai ales prin munca autentică a oamenilor, am venit să regăsesc gustul rădăcinilor”, a afirmat suveranul pontif duminică dimineață cu prilejul liturghiei celebrate în catedrala din Asti.

Surâzător și vizibil emoționat, papa Francisc, care a sosit în catedrală într-un scaun cu rotile, a strâns mâinile mai multor credincioși cu dizabilități.

Lasă un comentariu