Casa ceangăilor maghiari, în județul Bacău, reabilitată cu sprijinul Budapestei

Distribuie pe:

În județul Bacău, a fost inaugurată, la finele săptămânii trecute, o casă a ceangăilor maghiari, cumpărată și reabilitată cu sprijinul statului ungar, informează agenția de presă ungară MTI.

Imobilul, cu o suprafață utilă de 100 de metri pătrați, se află în satul Valea Mare, contopit cu satul Faraoani, și a fost restaurat în forma sa originală și pus la dispoziția Asociației “Tavaszi Szél” (Vânt de primăvară), înființată de maghiarii ceangăi din Valea Mare și Faraoani.

În discursul său, rostit la festivitatea de inaugurare, Péter Szilágyi, subsecretar de stat în cadrul Secretariatului de stat responsabil pentru politici naționale al Cancelariei prim-ministrului ungar, a menționat că Guvernul ungar acordă o atenție deosebită consolidării și sprijinirii comunităților maghiare care trăiesc în etnosporă (grupuri izolate de maghiari unde procentul lor este foarte redus), iar ultimul deceniu a demonstrat că există o cale pentru menținerea acestora: “Nu vom renunța la nicio comunitate maghiară, fiecare maghiar contează, indiferent dacă trăiește dincolo de ocean sau în colțurile Moldovei”, a declarat politicianul.

Subsecretarul de stat a amintit de Petrás Incze János, călugăr romano-catolic din secolul al XIX-lea, originar din Faraoani, care și-a slujit poporul nu doar în biserică, ci și prin culegerea comorilor folclorice ale ceangăilor din regiunea Moldovei. În opinia sa, Petrás Incze János nu ar fi reușit să își îndeplinească misiunea dacă nu ar fi avut ajutoare și susținători din rândul comunității locale. Acesta a mai adăugat că este nevoie și acum de ajutor și sprijin pentru a întări determinarea, a crește perseverența și a căli voința ceangăilor.

Casa reabilitată a fost binecuvântată de Felix Măriuț, preot romano-catolic din Moldova, care celebrează slujbe religioase în limba maghiară pentru ceangăi, și de István Csûry, fostul episcop al Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului. În cadrul ceremoniei, au fost citite mesajele dedicate acestui eveniment ale prim-ministrului ungar, Viktor Orbán, și László Kövér, președintele Parlamentului ungar.

Cristina Ciuraru-Pal, primarul social-democrat al comunei Faraoani, și-a început discursul în limba maghiară, după care a trecut la limba română, și a subliniat că va acorda tot sprijinul pentru păstrarea tradițiilor locale, notează sursa citată, adăugând că numărul romano-catolicilor din comuna băcăuană Faraoani, care vorbesc limba maghiară, la un anumit nivel, este estimat la 650-700 de persoane. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu