Despre criza energetică - Dificultăți și adaptare

Distribuie pe:

Chiar dacă încă e prețul ridicat la energia electrică și luminița de la capătul tunelului a început să pălească, este benefic pentru noi, toți, să nu o lăsăm să se stingă. Am tot vorbit în episoadele anterioare despre necesitatea de a ne concentra pe soluții. Însă e mai ușor de spus decât de făcut. Mai ales atunci când, fără să vrem, atenția ne este îndreptată cu precădere spre probleme de tot felul și din toate direcțiile.

Vorba veche spune că “speranța moare ultima”. Însă speranța ar trebui susținută de acțiune. Prin urmare, ne este util să trecem în revistă realitatea curentă și a ne elibera energia pentru soluții și planuri de viitor. Unele sunt în controlul nostru, altele nu. Pe acestea din urmă e cel mai util să le punem de-o parte și să direcționăm capacitatea noastră către cele din prima categorie.

Să începem cu prețul la energia electrică. În continuare este foarte ridicat. Efectele sale asupra economiei a creat în anumite sectoare presiuni foarte mari și reduceri semnificative de activitate. Iar în viața noastră, acest preț mărit la energie s-a reflectat în facturi care au dat peste cap toate bugetele și creează îngrijorare pentru ce urmează.

Bineînțeles, o astfel de situație a dus la pierderea încrederii într-un viitor care să fie măcar ca trecutul recent - cel de dinaintea pandemiei. Altfel spus, resimțim îndepărtarea speranței sau a celebrei luminițe de la capătul tunelului.

Cum procedăm fiecare dintre noi să trecem peste această perioadă cu bine? Știți vorba românească “întotdeauna a fost să fie cumva”? Ei bine, așa este acum. N-avem încotro și trebuie să plecăm de la situația actuală.

Prețul la energie se zbate acum între intenția de plafonare și cea de liberalizare. Altfel spus, dacă se decide un preț sau dacă se lasă piața să îl stabilească în funcție de cerere și ofertă. Ambele soluții au argumente în a le susține și a le combate. Un lucru este cert: astăzi, efectul se resimte în facturi, în costul vieții și în locuri de muncă plătite din ce în ce mai greu astfel încât să acopere efectul inflației.

Avem perspectiva internă legată de potențialul nostru ca țară de a ne asigura resursele necesare. Și nu stăm rău la acest capitol. Mai avem și perspectiva externă dată de interconectarea economiilor, ceea ce face ca modelele de trecere prin criză adoptate de alte țări să fie analizate și la noi.

Soluția trebuie să fie adaptată realităților noastre și mai ales să fie luată la momentul potrivit. Pentru că orice decizie luată la timp scutește pierderi și cheltuieli inutile viitoare. Acest subiect nu mai este unul de doctrină politică de dreapta sau stânga. Ci este o provocare de testare a maturității pentru orice clasă politică confruntată cu aceste probleme. Nu întâmplător am discutat și voi continua să revin asupra importanței leadership-ului. Aceste vremuri ne obligă să găsim și să promovăm oameni puternici, competenți și onești față de responsabilitățile asumate. Lucru la fel de valabil în domeniul public ca și în cel privat.

În cartea sa “Priviri din înalt”, Daniel Meurois spune că disconfortul domnește întotdeauna în timpul apariției unei stări de mai bine. Dă și un exemplu: deranjul dintr-un apartament sau o casă în timpul renovării, care va conduce apoi la un confort suplimentar. Este corectă afirmația cu mențiunea că lucrările de reparație au un timp limitat și cât de cât predictibil. Ceea ce așteptăm și în cazul de față. Iar toate părțile implicate în rezolvarea acestei crize trebuie să înțeleagă acest lucru. Oricine poate contribui la depășirea momentului trebuie să acționeze acum.
Până atunci este benefic să avem fiecare încredere în noi înșine și în capacitatea de a face față provocărilor prin care trecem. Să nu abandonăm căutarea de soluții și de identificare a oportunităților inerente trecerii printr-o perioadă de criză. Sigur, prima impresie este că e imposibil sau foarte greu. Însă, dacă reușim să credem că noi suntem parte din soluție, vom menține vizibilă luminița de la capătul tunelului și din ce în ce mai apropiată.
Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Adrian Vascu

Lasă un comentariu