Amenzi pentru nerespectarea prevederilor legale la regimul rutier

Distribuie pe:

Ieri, polițiștii din Mureș au desfășurat, pe drumurile publice din județ, acțiuni pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.

La data de 24 noiembrie 2022, polițiștii rutieri din Mureș au aplicat 72 de sancțiuni contravenționale la OUG 195/2002R, dintre care 21 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 26 pentru neutilizarea centurii de siguranță, 7 pentru lipsă documente și 18 pentru alte abateri.

De asemenea, a mai fost aplicată o sancțiune la Legea 38/2003 privind transportul de persoane în regim de taxi și de închiriere.

Valoarea totală a sancțiunilor convenționale este de 17.980 de lei.

În urma activităților desfășurate, a fost reținut un certificat de înmatriculare, fiind efectuate 36 de testări cu aparatele etilotest și Drug-Test și verificate 87 de autovehicule.

Compartimentul relații publice al IPJ Mureș

Inspectoratul General al Poliției Române - Proiect pentru prevenirea violenței asupra tinerelor

Poliția Română, împreună cu World Vision România și Alka Group, continuă programul prin care adolescentele din mediul rural învață cum să se apere de abuzurile sexuale și de alte forme de violență împotriva femeilor.

Unu din zece adolescenți din comunitățile vulnerabile crede că insistența unui partener de a întreține relații sexuale, chiar dacă celălalt nu vrea, nu este o formă de abuz sexual sau este doar într-o mică măsură, conform unui sondaj realizat de World Vision România la începutul lunii octombrie.

Totodată, 15% dintre adolescenții respondenți spun că au fost implicați în relații de cuplu în care partenerii îi făceau să simtă că nu sunt suficient de buni. De Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, este anunțată desfășurarea pentru încă un an a proiectului “Tinerele din mediul rural, agenți ai schimbării”.

Printre obiectivele proiectului se află creșterea stimei de sine și autonomia adolescentelor în relațiile de cuplu, precum și combaterea violenței asupra acestora.

Sondajul s-a realizat în rândul a 700 de adolescenți, dintre care 65% sunt fete, iar 70% sunt din mediul rural, restul fiind din orașe mici. Aceeași cercetare arată că 25% dintre adolescenții respondenți consideră că nu este agresor (sau este doar într-o mică măsură) cel care verifică zilnic telefonul partenerului său.

Aproximativ 11% dintre tineri/tinere spun că au fost în relații de cuplu în care partenerii încercau să le controleze orice decizie * 10% au avut parteneri care țipau la ei * 6% au avut parteneri care insistau să aibă contact sexual cu ei, deși nu voiau * 3,5% dintre adolescenții chestionați spun că au fost loviți de parteneri în relațiile trecute.

Pe de altă parte, 96% consideră că cineva care își lovește partenerul este agresor.

Proiectul “Tinerele din mediul rural, agenți ai schimbării” face parte din programul “Vreau în clasa a 9-a” și are ca principal scop creșterea încrederii în sine a adolescentelor, cât și încurajarea acestora să devină activiste pentru drepturile fetelor și femeilor în comunitățile lor.

Sesiunile sunt susținute de specialiști în relații sociale, asistenți sociali, psihologi, reprezentanți ai mai multor asociații specializate în promovarea, respectarea și apărarea drepturilor femeilor, cât și de experți din cadrul Poliției Române și Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.

“Primul pas spre o viață fără abuzuri este conștientizarea formelor de violență între parteneri și depistarea precoce a acestora. Odată ce tinerii vor cunoaște ce nu este normal să se întâmple într-o relație sau familie se vor apăra, vor cere ajutor, vor ieși din impas. Polițiștii vor participa la sesiunile de informare și vor transmite recomandări antivictimizare și antiinfracționale, vor explica legislația în domeniu și pașii pe care trebuie să îi urmeze o victimă, pentru a se proteja”, a declarat comisar-șef de poliție Stănică Sorin - Directorul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Reținuți pentru furt din societăți comerciale

La data de 24 noiembrie 2022, polițiștii de investigații criminale ai Poliției municipiului Târgu Mureș au efectuat 2 percheziții domiciliare și un flagrant delict, într-un dosar penal de furt calificat.

În fapt, în perioada octombrie 2022 și până în prezent, doi bărbați și o femeie ar fi sustras, din diferite societăți comerciale, din Târgu Mureș și Bistrița, articole de îmbrăcăminte și aparatură electronică, pe care, ulterior, le-ar fi vândut mai multor persoane.

Față de doi bărbați, de 33 de ani, și o femeie, de 28 de ani, toți din Târgu Mureș, a fost dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând ca astăzi să fie prezentați instanței de judecată, cu propuneri legale.

În continuarea cercetărilor, în această dimineață, polițiștii din cadrul Poliției municipiului

Târgu Mureș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș, pun în aplicare 17 percheziții domiciliare.

Prejudiciul urmează a fi stabilit în urma probatoriului administrat în cauză.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Acțiunea beneficiază de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale, al polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului Criminalistic, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș și Grupării de Jandarmi Mobilă “Regele Ferdinand” Târgu Mureș.

Biroul de Presă al IPJ Mureș

Lasă un comentariu