În Universitatea “Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș, Studenții de la drept, atrași de laboratorul modern de criminalistică și criminologie și experiența fostului ofițer de poliție judiciară, lect. univ. dr. Nelu Dorinel Popa

Distribuie pe:

DE MULTE ORI, LABORATORUL DEVINE NEÎNCĂPĂTOR, FIIND NEVOIE DE SCAUNE ÎN PLUS

Universitatea “Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș are un laborator de criminalistică și criminologie, dotat la nivelul impus de actualele mijloace tehnice, însă, mai mult de atât, studenții de aici au șansa să îl aibă profesor pe lect. univ. dr. Nelu Dorinel Popa, unul dintre cei mai experimentați ofițeri de poliție judiciară din județul nostru. Am avut ocazia să văd laboratorul într-una din zilele în care studenții aveau curs online, așa că timpul i-a permis profesorului de Criminalistică, Criminologie, Drept Penal - parte specială să-mi prezinte, pe îndelete, noile dotări, precum și modul în care studenții sunt introduși în tainele descoperirii adevărului judiciar. Disciplina predată de acesta, laboratorul în sine, precum și toate elementele de practică pe care studenții de la drept le învață aici constituie un veritabil punct de atracție pentru universitatea “Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș. De altfel, lect. univ. dr. Nelu Dorinel Popa ne-a dezvăluit că nu mică i-a fost mirarea să întâlnească în sala de curs tineri pe care i-a văzut cu ocazia Zilelor porților deschise organizate anual de universitate pentru a-și prezenta oferta educațională și care atunci s-au arătat atrași de acest laborator și de ideea studierii criminalisticii și criminologiei. Influențați probabil de intrigile filmelor polițiste hollywoodiene sau de documentarele referitoare la meseria de polițist criminalist, aceștia s-au decis să se înscrie la facultatea de drept de aici unde au la dispoziție acest laborator modern și în care, alături de un cadru didactic cu o experiență profesională de invidiat, pot studia aceste științe.

25 de ani de experiență, încununată de titlul de doctor în științe penale

Nelu Dorinel Popa a activat, timp de 25 de ani, ca ofițer de poliție judiciară, în județul Mureș. “M-a purtat prin aproape toate sferele infracționale pentru că, de-a lungul timpului, am anchetat cea mai mare parte din infracțiunile reglementate de Codul Penal și celelalte legi speciale”, spune profesorul despre experiența sa din poliție. “Această activitate profesională am derulat-o într-o primă fază la Inspectoratul Județean de Poliție Mureș, iar în ultimii opt ani ai carierei, am profesat la DNA, Serviciul Teritorial Târgu Mureș. În paralel, am descoperit un om minunat care mi-a fost îndrumător spiritual, profesorul George Antoniu, fost director al Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române, care mi-a fost coordonator al tezei de doctorat și m-a făcut să mă îndrăgostesc iremediabil de științele penale și care, totodată, mi-a dat repere și valori importante în activitatea mea. Aceste studii doctorale încununate cu obținerea calității de doctor în științe penale mi-a deschis o pasiune față de domeniul științelor penale”, explică Nelu Dorinel Popa trecerea pe care a făcut-o spre partea științifică, teoretică a acestui domeniu atât de vast.

Avantajul experienței este incontestabil, studenții având acces direct, prin intermediul său, la studii de caz autentice, la metode folosite de polițiști în situații reale, pe teren sau în laborator.

“Un cadru didactic la o universitate trebuie să îmbine activitatea teoretică, științifică cu cea practică. Este necesar ca în domeniul științelor penale să vorbesc și din experiența mea practică. Științele penale cer, pentru acuratețea lor, aplecarea spre teorie și experiența profesională. Fără experiența profesională nu aș fi putut profesa și prezenta studenților mei această fascinantă lume a științelor penale”, este de părere Nelu Dorinel Popa.

Cursuri publicate și laborator la cele mai noi standarde

“În 2020 am început colaborarea cu Universitatea “Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș, unde am descoperit oameni de calitate. Există o colaborare foarte bună între cadrele didactice, managementul universității și studenți. Acest laborator este o reușită a celor trei părți implicate”, spune în introducerea prezentării laboratorului, lect. Univ. dr. Nelu Dorinel Popa. Acesta a ținut să le mulțumească cadrelor didactice care au predat și care au avut în folosință acest laborator, până la venirea sa în 2020, “pentru că era bine pus la punct și pentru perioada anterioară. Dar vedeți că tehnica evoluează, știința evoluează, criminalistica împrumută de la celelalte științe metodele care te ajută la descoperirea adevărului judiciar”, astfel că a fost nevoie de o investiție pentru a aduce laboratorul la nivelul actualelor exigențe tehnice.

Laboratorul este împărțit prin planșele de pe pereții săi în două jumătăți, una dedicată criminologiei și una dedicată criminalisticii, despărțite de planșe dedicate dreptului penal general. “Este unicul laborator de criminalistică și criminologie. De regulă, am constatat doar existența unui laborator de criminalistică. Sunt două discipline înrudite, complementare”, explică profesorul.

Criminalistica este știința care studiază și aplică metodele, mijloacele tehnice și procedeele tactice necesare, pe de o parte, descoperirii infracțiunilor, stabilirii împrejurărilor în care au fost săvârșite și identificării persoanelor implicate în comiterea unor astfel de fapte, în vederea stabilirii adevărului judiciar astfel încât persoanele vinovate să fie trase la răspundere penală conform vinovăției lor și nicio persoană nevinovată să nu fie trasă la răspundere penală, și pe de altă parte, eficientizării prevenirii și combaterii ferme a faptelor antisociale.

Criminologia este știința care studiază - fenomenul criminal pentru identificarea cauzelor care îl generează și a mijloacelor de luptă împotriva acestui fenomen , - victimologia, în scopul protejării victimei infracțiunii și pentru a ajuta la înfăptuirea actului de justiție, - reacția socială împotriva fenomenului criminal, în vederea eficientizării activității de prevenire și combatere a fenomenului criminal, precum și pentru umanizarea pedepselor și pentru reintegrarea socială a persoanelor condamnate pentru săvârșirea de infracțiuni.

În acest laborator modern, studenții au la dispoziție o trusă criminalistică care servește, printre altele, la identificarea persoanelor după urmele dactiloscopice. “Avem posibilitatea de a ridica amprente, mulaje de pe urme de forțare, urme biologice rămase la fața locului și, în general, tot ceea ce presupune o modificare a lumii exterioare, urme care se ridică de la fața locului și după aceea se cercetează în condiții de laborator”, ne arată profesorul. Dintre ultimele dotări enumerăm un microscop optic digital, un aparat de detectare a documentelor false, în special a bancnotelor, un aparat foto digital, un schelet dedicat învățării urmelor de natură osteologică, un bust cu organe detașabile pe care se studiază zonele vizate de infractori pentru a stabili încadrarea juridică și diferențierea dintre tentativa la infracțiunile contra vieții și infracțiunile contra integrității corporale. De asemenea, au fost amplasate o serie de planșe criminalistice privind grafologia, fotografia judiciară, dactiloscopia, balistica, precum și planșe criminologice referitoare la metodele și mijloacele folosite în această știință, referințe istorice ale criminologiei, diferite abordări teoretice ale orientării sociologice/biologice/psihologice alături de teoriile criminologice aferente.

Studenții au avut ocazia ca în acest laborator să desfășoare o serie de activități practice care i-au încântat, având ocazia să joace rolul unor anchetatori și să obțină prin metode specifice, de laborator, dovezi ale presupuselor infracțiuni cercetate, o activitate care îi captivează, dovadă fiind faptul că, de cele mai multe ori, laboratorul devine neîncăpător.

Toată această activitate teoretică și practică care se desfășoară în laborator este întregită de cursurile publicate de lect. univ. dr. Nelu Dorinel Popa: “Protecția penală a animalelor”, “Obiectul material al infracțiunii” și ultimul, lansat la sfârșitul lunii trecute, mai exact în 21 noiembrie, intitulat “Crimonologie”. Acest curs, recent publicat, are în vedere o perspectivă actuală și inovativă de interpretare a acestei științe datorită numeroaselor opinii, idei și tehnici analizate, regăsite pe tot parcursul existenței ei, de la apariția primelor teorii criminologice, la orientările din prezent și până la interpretările care duc spre viitor.

Iată cum investițiile în oameni, dar și în tehnologii de ultimă oră, reușesc să facă instituțiile de învățământ românești, fie ele preuniversitare sau universitare, să devină atractive pentru tineri, să umple sălile de curs sau laboratoarele până la refuz.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu