Distincția “ALAE”: Consiliul Județean Mureș, înaltă recunoaștere pentru meritele prof. univ. em. dr. ing. Vasile Boloș

Distribuie pe:

Așa cum anunțam în ediția noastră de sâmbătă, 10 decembrie, prof. univ. em. dr. ing. Vasile Boloș, cunoscut dumneavoastră și prin prisma colaborării domniei sale cu redacția cotidianului “Cuvântul liber”, a primit, din partea Consiliului Județean Mureș, distincția “ALAE”. Alae însemnă aripi în limba latină, distincția fiind instituită de Consiliul Județean Mureș în anul 2016, și se acordă cetățenilor români sau cetățenilor străini, în timpul vieții acestora, pentru curajul de a izbândi, puterea de a inspira și excelența în domeniul de activitate, pentru contribuții deosebite în dezvoltarea vieții economice și sociale a județului Mureș, merite deosebite în domeniul științei, artei, culturii și sportului, contribuții majore la dezvoltarea și promovarea relațiilor în plan național și internațional a județului Mureș.

Redăm, în rândurile care urmează, discursul profesorului univ. em. dr. ing. Vasile Boloș intitulat “Răspuns la Laudatio” rostit cu ocazia decernării distincției “ALAE”, vineri 9 decembrie 2022 în Sala Oglinzilor a Palatului Culturii din Târgu Mureș:

“Cutumele academice, dar nu numai academice, spun că la rostirea unui Laudatio se cuvine a se rosti, prin simetrie ideatică, un răspuns. Acest răspuns are structuri variabile, formula rămânând la latitudinea celui în cauză.

Laudatio al cărui subiect am avut onoarea să fiu azi, și pentru prezentarea căruia îi mulțumesc dl prof. univ. dr. Călin Enăchescu, fiind legat de acordarea distincției ALAE din partea Consiliului Județean Mureș, instituție reprezentativă a administrației publice locale, voi încerca să-mi construiesc o parte a răspunsului meu în strânsă legătură cu menirea acestei instituții.

Consiliul Județean Mureș (CJM), fiind o structură a cărui componență deliberativă este rezultatul exprimării prin vot democratic al voinței cetățenilor, are un pronunțat caracter de reprezentativitate a locuitorilor comunității mureșene. Această caracteristică face ca importanța acestuia în gestionarea, prin preogativele legale pe care le are, a destinului, în plan economic, social și cultural al județului să fie de cel mai ridicat nivel.

Având onoarea să fiu parte, pe parcursul a patru mandate al acestui organism, ca reprezentat și grație Partidului Social Democrat, sunt în deplină cunoștință de cauză de responsabilitățile și modul de exercitare al funcțiunilor sale. Deși prin mecanismul votului popular acesta are o componență multicoloră politic, și conducerea executivă reflectă acest lucru, la modul practic această caracteristică se estompează. Într-o intervenție avută la încheierea ultimului mandat întitulată “Orchestra CJM” am făcut o analogie între modul în care funcționează o orchestră simfonică și modul în care ar trebui să funcționeze partea deliberativă a CJM. Fiecare consilier își are rolul său in “partitura” tematică a consiliului dar în final ansamblul consiliului trebuie, sub coordonarea Președintelui în rol de dirijor, să asigure o prestație armonioasă benefică cetățenilor. Mă bucur și sunt recunoscător că modul în care mi-am executat “partitura” de consilier județean pe parcursul a 16 ani este azi apreciat și recompensat.

Laudatio a făcut trimiteri și la contribuțiile pe care le-am adus ca rector, pe parcursul a 14 ani, la edificarea Universității Petru Maior și exercitarea de către aceasta a rolului său strategic de suport al creșterii nivelului de pregătire al tinerilor din județul nostru în diverse domenii dar și de pol al unui vieți social-culturale benefice comunității mureșene.

Privind acum, retrospectiv, acea perioadă în care am fost rector trebuie să mărturisesc că, fiind o perioadă istorică în care societatea națională se afla într-un proces de profunde transformări, eforturile depuse de mine și de colegii din universitate au fost deosebite, greu de evaluat acum. Dar satisfacția unei evoluții vizibil în continuu progres ne-a stimulat permanent. De altfel procesul complex de dezvoltare al mediului academic mureșean prin fuziunea, relativ recentă, a Universității de Medicină și Farmacie cu Universitatea Patru Maior și nașterea astfel a unei mari universități care este acum Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” îl apreciez ca fiind un mare pas în creșterea rolului acestuia în plan național și internațional.

Că profesor universitar și, în același timp, firesc și cercetător științific, am fost în permanență implicat în efectuarea unor procese de evaluare. Aceste reflexe mă urmăresc și acum și la momentul de azi îmi pun, folosind o exprimare specifică mediului clerical, întrebarea: “vrednic sunt” să primesc această distincție? Din cele conținute în Laudatio am primit un răspuns la această întrebare. În aceste condiții nu pot decât să mulțumesc, cu respect, Consiliului Județean Mureș pentru gestul de recunoștință pe care-l face pentru munca pe care am depus-o pe parcursul mai multor decenii. Deși mă aflu acum într-o perioadă a vieții în care latura meditativă și contemplativă este predominantă voi încerca, și pe mai departe, atât cât îmi este posibil, să fiu în slujba comunității mureșene căreia îi aparțin de 52 de ani.

În toți acești 52 de ani menționați am avut-o alături ca sprijin în plan familial, dar nu numai, pe soția mea, prof. univ. dr. Codruța Boloș, căreia îi sunt profund recunoscător. Adresez, de asemenea, calde sentimente de gratitudine tuturor membrilor familiei mele lărgite.

Închei spunând cu satisfacție că ceea ce se petrece azi, în Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Tg. Mureș, este o formă de manifestare a culturii recunoștinței care, așa cum afirmam într-un articol scris cu mai mulți ani în urmă, este o dovadă a nivelului de civilizație al comunității mureșene din care, cu mândrie, fac parte.

Denumirea latină a distincției primite azi mă face ca la fraza de încheiere, spusă mai înainte, să adaug ca un post-scriptum o expresie latină cu caracter de maximă, dar care nu este adresat Domniilor voastre ci la care să iau eu aminte: Te hominem esse memento-Adu-ți aminte că ești om. Acest îndemn era folosit în Roma antică pentru a-i atenționa pe cei care aveau un succes să nu devină trufași. Dar în același timp expresia poate fi interpretată și cu sensul de “îndemn pentru a respecta virtuțile omenești și pentru a săvârși alte fapte remarcabile” (I. Berg, Dicționar de cuvinte, expresii, citate celebre). Vă asigur că mă voi strădui să respect acest îndemn. Vă mulțumesc cu respect pentru răbdare și atenție!”

GALA PREMIILOR LITERARE LA FILIALA TÂRGU MUREȘ A UNIUNII SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA

Sâmbătă, 10 decembrie 2022, a avut loc gala premiilor literare ale membrilor Uniunii Scriitorilor din Filiala Târgu Mureș, secția română. Festivitatea s-a desfășurat în cadrul ambiental al Restaurantului “Grădina de vară”.

Cuvântul de deschidere al reuniunii a fost rostit de scriitorul Eugeniu Nistor, coordonatorul Secției române, care le-a atras atenția scriitorilor prezenți asupra noului coleg, teatrologul Virgil Pană (admis de Comisia de validare și de Consiliul USR în data de 7 decembrie a.c.), prezentând apoi componența juriului - constituit din scriitorii: Iulian Boldea, Ioan Găbudean, Kocsis Francisko, Constantin Nicușan, Eugeniu Nistor - și invitându-l să vorbească despre cărțile și autorii premiați pe președintele juriului, criticul și istoricul literar Iulian Boldea. Acesta a arătat că la jurizare s-au aplicat prevederile regulamentului de acordare a premiilor USR pentru filialele mai mici de 150 de membri și s-au luat în considerare genurile literare de creație care se premiază, anunțând apoi laureații din acest an: la poezie, SORIL MIAVOE - pentru volumul DOPURI DE PLUTĂ, apărut la Editura Rocart, 2021; la traduceri, GHEORGHE VINȚAN - pentru volumul OPERE VI. PLATERO ȘI EU, de JUAN RAMON JIMENEZ, publicat la Editura Ardealul din Târgu Mureș, în 2021.

Dintre membrii activi ai Filialei Târgu Mureș a USR, în afara celor amintiți deja, au mai fost prezenți și au contribuit la reușita acestei întruniri sărbătorești amicale și de bilanț literar scriitorii: Rozalia Cotoi, Doina Pologea, Ileana Sandu, Melania Bancea Frătean.

CRONICAR

Lasă un comentariu