Putin, pe meleaguri arăbești: vizită scurtă, dar… “plină de-nțelesuri”

Distribuie pe:

Însoțit de patru avioane de luptă, președintele rus Vladimir Putin a efectuat un turneu-fulger de o zi, în Orientul Mijlociu, în timpul căruia a vizitat Arabia Saudită, după o “haltă” în Emiratele Arabe Unite, relatează agențiile internaționale de presă (AFP, Reuters, Aljazeera, cnn.com ș.a.).

Putin a aterizat miercuri la Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, care a găzduit discuțiile COP28 (din cadrul ONU) despre climă. El a fost escortat la palatul prezidențial, unde a fost întâmpinat cu 21 de salve de tun și o escadrilă de avioane militare din Emiratele Arabe Unite, care au lăsat pe cer dâre de fum în culorile drapelului rusesc.

Președintele, șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, l-a numit pe Putin “prietenul său drag”: “Sunt bucuros să vă întâlnesc din nou”, a spus șeicul, declarând, ulterior, că au discutat despre “importanța consolidării dialogului și a cooperării pentru a asigura stabilitatea și progresul”.

Liderul rus i-a întors complimentele: “Relațiile noastre, în mare parte datorită poziției dumneavoastră, au atins un nivel fără precedent. Emiratele Arabe Unite sunt principalul partener comercial al Rusiei în lumea arabă.”

Potrivit comentatorilor, întâlnirea a făcut parte din încercarea Rusiei de a-și asuma un rol mai influent în Orientul Mijlociu, pe agenda discuțiilor figurând cooperarea în domeniul petrolier și războiul Israel-Hamas.

Cei doi lideri au discutat, printre altele, despre cooperarea bilaterală în industria energetică și tehnologiile avansate, potrivit agenției de presă TASS.

Putin a plecat apoi la Riad, unde l-a întâlnit pe prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman Al Saud - prima lor întâlnire față în față, din octombrie 2019.

În remarcile introductive difuzate la televiziunea rusă, Putin i-a mulțumit prințului moștenitor pentru invitație, spunând că, inițial, se așteptase ca acesta să viziteze Moscova, “dar au existat anumite schimbări de program”.

Următoarea lor întâlnire ar trebui să aibă loc la Moscova, a spus el, adăugând: “Nimic nu poate împiedica dezvoltarea relațiilor noastre de prietenie”.

Cu toate acestea, nu este clar ce anume intenționează Putin - care a părăsit rar Rusia de la începutul războiului din Ucraina – discutând despre reducerea producției de petrol în cadrul OPEC, tocmai cu prințul moștenitor al celui mai mare exportator de țiței din lume.

Ieri, pe agenda lui Vladimir Putin a figurat o întâlnire, la Moscova, cu președintele iranian Ebrahim Raisi, iar azi și mâine, Emiratele Arabe Unite îl vor primi pe ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Călătoria lui Putin în regiune este prima din iulie 2022, când s-a întâlnit cu liderul suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, în Iran.

Vladimir Putin a făcut puține călătorii în străinătate, după ce, în martie, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis pe numele lui un mandat de arestare, acuzându-l că a deportat copii ucraineni.

Or, nici Emiratele Arabe Unite, nici Arabia Saudită nu au semnat tratatul fondator al CPI, prin urmare, nu sunt obligate să-l aresteze dacă intră pe teritoriile lor.

Cu privire la bombardamentele Israelului asupra Fâșiei Gaza, Putin a caracterizat războiul drept un eșec al diplomației Statelor Unite. El a sugerat că Moscova ar putea juca, în schimb, rolul de mediator, datorită legăturilor sale de prietenie atât cu Israelul, cât și cu palestinienii.

Scurta călătorie a lui Putin în Orientul Mijlociu este expresia eforturilor sale de a demonstra că încercările Occidentului de a izola Moscova prin sancțiuni pentru războiul împotriva Ucrainei au eșuat.

Liderul rus și-a consolidat parteneriatele cu țările din Golf, în timp ce Kremlinul se confruntă cu izolare crescândă de către Occident și “nu este clar cum va fi văzută această vizită la Washington, deoarece Emiratele Arabe Unite au, de asemenea, legături strânse cu SUA” notează aljazeera. com.

(Foto: Kremlin.ru)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu