Fără glumă... Să învățăm de la pinguini mersul pe ghețuș!

Distribuie pe:

Pentru a evita să alunecăm și să cădem atunci când mergem pe polei sau pe gheață, specialiștii ne sfătuiesc să urmărim pinguinii și să învățăm de la ei cum să ne păstrăm echilibrul pe suprafețele înghețate.

Copiii știu, instinctiv, să evite căderea

Astfel, experții afirmă că, dacă vom merge pe gheață cum o facem în mod normal, fiecare picior va susține greutatea corpului la un unghi care nu este perpendicular pe suprafața înghețată, așa că alunecarea este foarte probabilă. Acest lucru se întâmplă pentru că piciorul de sprijin formează, la un moment dat, un unghi oblic cu suprafața pe care pășim.

În aceste condiții, tot ceea ce trebuie să facem este să urmăm exemplul pinguinilor, adică să ne deplasăm astfel încât centrul de greutate să fie mereu pe piciorul din față, iar acesta să fie perpendicular pe suprafața înghețată. Acesta este exact modul în care ar trebui să pășim și noi pe gheață, pentru a evita pe cât posibil alunecarea.

De asemenea, mâinile trebuie ținute cât mai în lateral, și nu balansate ca într-un mers normal, pentru a spori echilibrul. Pașii trebuie să fie mai mici, iar piciorul de sprijin trebuie să atingă cu toată suprafața, pământul. Genunchii trebuie să fie ușor îndoiți și, dacă este posibil, pășiți pe zăpadă sau pe iarbă ori alte suprafețe mai moi, astfel încât riscul alunecării să fie cât mai mic.

Copiii, chiar dacă nu au văzut niciodată pinguini, știu, instinctiv, să se adapteze mersului pe ghețuș, imitând tocmai mersul legănat al pinguinilor!

Sfaturi pentru adulții... distrați

În ultima vreme dominată de tehnologie, pericolul de accidente și riscul de a fi “blocat” în ghips îi vizează mai ales pe adulții care nu mai sunt deloc atenți pe unde calcă.

Pentru aceștia, există câteva sfaturi concrete:

Ignoră telefonul - Dacă ești concentrat asupra telefonului mobil nu vei fi atent la zona alunecoasă pe care o traversezi, iar dacă mâinile îți sunt ocupate cu telefonul nu te vor mai ajuta în eventualitatea unei căderi. Dacă nu te poți despărți de telefon, optează pentru căști wireless, însă ține cont de faptul că acestea vă pot distrage atenția și riscați, astfel, să treceți cu vederea posibilele pericole din jur.

Poartă hainele potrivite - Nu uita să îți pui mănuși, pentru a nu simți nevoia să stai cu mâinile în buzunare și a te putea folosi de ele pentru un mai bun echilibru. O haină și o pereche de pantaloni mai groși nu doar că vă vor ține de cald, dar vor și atenua o eventuală căzătură. Optați pentru încălțăminte cu talpă antiderapantă, de cauciuc moale, dar și pentru ochelari de soare, în zilele însorite, care vă vor ajuta să vedeți din timp porțiunile alunecoase.

Păstrează mâinile libere - Mersul pe gheață presupune echilibru, lucru pe care nu îl veți putea asigura dacă sunteți încărcat cu bagaje. Dacă, totuși, trebuie să cărați câteva sacoșe, duceți-le în ambele mâini, astfel încât greutatea să fie distribuită în mod egal.

Fii pregătit să aluneci și să cazi - Când simți că te dezechilibrezi și că nu poți face nimic pentru a evita căzătura, relaxează-ți mușchii, pentru ca aterizarea să fie fluidă. Dacă simți că te prăbușești pe spate, înclină-te puțin înainte, împingând bărbia spre piept, pentru a-ți proteja capul de o eventuală lovitură. Încearcă să îndoi puțin genunchii, astfel încât căderea să fie de la înălțime mai mică și străduiește-te să aterizezi pe coapse.

Porniți mai devreme spre destinație - Pentru a merge încet și fără grabă, porniți la drum cu câteva minute mai devreme decât de obicei. Astfel, aveți posibilitatea să vă uitați atent pe sub picioare și să ocoliți locurile primejdioase. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu