S-a inaugurat primul tronson al Autostrăzii Sibiu - Pitești

Distribuie pe:

Șoferii pot circula, începând de ieri de la amiază, pe primii 13 kilometri ai autostrăzii A1 Sibiu - Pitești, fiind vorba de secțiunea de la Sibiu până la Boița, această lucrare fiind executată de un constructor din Austria, cu patru luni mai devreme față de termenul stabilit, potrivit Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNAIR).

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a anunțat, joi, la Bacău, că va fi deschisă circulația pe sectorul de autostradă între Sibiu și Boița, parte din autostrada Sibiu - Pitești.

“Astăzi (ieri - n.r.), în jurul orei 15.00, se va deschide circulația pe primul lot de la Sibiu la Pitești. Este un lucru bun, se intră pe făgașul normal. (...) Aș accentua ce se întâmplă astăzi, pentru că e important acest tronson de la Sibiu la Boița. Este primul care începe să meargă spre traversarea munților. Se înaintează foarte bine și pe celălalt capăt, de la Pitești la Curtea de Argeș, este un progres undeva de 25%, iar pe cele dificile, tronsoanele 2, 3 și 4, s-au semnat contractele și s-a intrat în fazele de proiectare”, a declarat Sorin Grindeanu.

CNAIR a menționat, într-un comunicat de presă, că acești primi 13,17 km din autostrada Sibiu - Pitești dați în trafic joi aveau termenul contractual de finalizare în aprilie 2023.

“De astăzi (ieri - n.r.), ne vom bucura de primii 13,17 km ai acestei autostrăzi extrem de importante, nu doar pentru România, ci și pentru economia europeană. Autostrada Sibiu - Pitești este importantă pentru desfășurarea traficului pe Coridorul IV Pan European, deoarece asigură la nivel funcțional o traversare de la Vest la Est a țării noastre. De asemenea, este și prima legătură cu rețeaua rutieră europeană care traversează Munții Carpați. Acest obiectiv al României și al Uniunii Europene este așteptat de mai bine de trei decenii”, a afirmat Cristian Pistol, directorul general CNAIR, citat în comunicat.

Construcția acestei secțiuni de autostradă a beneficiat de finanțare din fonduri europene (POIM 2014-2021) în valoare de 612,65 milioane lei, fără TVA.

Sorin Grindeanu a explicat marți seara, în ședința Comisiilor pentru buget-finanțe reunite, că Sibiu - Boița s-a finalizat cu aproape o jumătate de an mai repede.

“De 30 de ani vorbim despre traversarea Carpaților și de-abia în utimul an s-au încheiat contractele pentru loturile dificile, cele muntoase, cele care traversează munții: 2, 3 și 4. Pentru lotul de la Sibiu-Boița, termenul de finalizare este undeva în mai 2023. Toate semnalele noastre sunt că undeva în această săptămână vom da spre circulație, deci înainte cu aproximativ șase luni, vom da în circulație lotul Sibiu - Boița”, a afirmat marți seara ministrul Sorin Grindeanu.

Lucrările la primul lot de 13,17 kilometri dintre Sibiu și Boița au început în luna martie 2020, contractul fiind obținut de firma Porr Construct din Austria.

Autostrada dintre Sibiu și Pitești, cu o lungime de 122,11 kilometri, este împărțită în cinci loturi (Sibiu - Boița, Boița - Cornetu, Cornetu - Tigveni, Tigveni - Curtea de Argeș și Curtea de Argeș - Pitești) și va avea opt noduri rutiere și nouă tuneluri. (Agerpres)

Lasă un comentariu