Moștenirea unei familii din Lunca Bradului, transformată în muzeu etnografic

Distribuie pe:

Moștenirea unei familii din Lunca Bradului, constând într-o casă cu anexe gospodărești și numeroase obiecte cu o deosebită valoare etnografică, a constituit baza de plecare a unui muzeu rural, Muzeul “Ciobotă-Petruț”, denumit după cei care contribuie și au contribuit la punerea în valoare a acestui patrimoniu. “Ceea ce vedeți aici a rămas moștenire de la părinții mei și am vrut să pun în valoare toate aceste obiecte și căsuțe. Acolo am crescut și nu am vrut să le las de izbeliște, fiindcă fiica mea, Andreea Gabriela Petruț, este interpretă de muzică populară. Astfel, mi-a venit ideea să păstrez tradiția, să nu arunc lucrurile de valoare din gospodărie. Pe lângă ceea ce am moștenit, am încercat să mai adun câte ceva, de pe unde s-a putut, obiecte de uz casnic și gospodăresc și costume populare. Muzeul este compus din trei clădiri. Din grajduri am făcut camere pentru a putea expune tot ceea ce avem, astfel încât lucrurile acestea să poată fi văzute. Când organizăm diferite activități legate de tradiții, îmbrăcăm copiii cu o parte din costumele populare din muzeu, mă refer la Grupul «La poale de Călimani», înființat în anul 2017. Pe lângă acest grup, prin asociația noastră am promovat un proiect cultural, Festivalul «Lada de zestre», ajuns la ediția a VI-a. Avem aici cămăși cu vechime de 60, 70 și chiar peste 100 de ani”, a declarat Rusalina Petruț.

Muzeul “Ciobotă-Petruț” din Lunca Bradului are vizitatori de peste tot, din Statele Unite ale Americii, Finlanda, Olanda sau Republica Moldova. Despre acest muzeu de pe Valea Superioară a Mureșului a apărut și o carte la Editura “Constantin Romanu-Vivu” din Târgu Mureș, în anul 2016, intitulată “Muzeul Ciobotă - Petruț, Lunca Bradului”, sub semnătura autorilor Rusalina Petruț și Andreea Gabriela Petruț.

“Sunt fiica doamnei Rusalina Petruț. Deși are multe pe cap în același timp, reușește cu dăruire și hărnicie să păstreze aceste lucruri minunate. Îi mulțumesc, de altfel, că mi-a dat viață și că astăzi sunt Andreea Petruț, cea care dansează, cântă și iubește tradiția și folclorul popular. La vârsta de 7 ani, am mers pe Valea Mureșului Superior. Mai exact, m-am oprit la Deda, într-un ansamblu de seamă, cu colegi dragi, instructor fiind domnul Vasile Gabor, care ne-a călăuzit pașii. Și, totodată, îi mulțumesc pentru că am reușit cu mândrie să reactivez în acest ansamblu și o avem și pe doamna primar Lucreția Cadar (primărița din comuna Deda - n.r.) care ne ajută să ducem jocul mai departe și, de ce nu, să insuflăm și copiilor ceea ce înseamnă frumos, tradiție, cultură, credință. Activitatea didactică o desfășor în grădinița cu program prelungit de la Deda, împreună cu o colegă de la dansuri. Am 26 de ani, dar nu mă tentează orașul, am fost și în orașe mari și la câteva grădinițe în oraș, dar tot acasă m-am întors”, ne povestește artista Andreea Gabriela Petruț.

Cântăreața a spus că le este recunoscătoare bunicilor pentru obiectele valoroase care sunt acum expuse, dar și părinților ei pentru eforturile zilnice pe care le depun să întrețină acest muzeu.

“Vreau să le mulțumesc și să am un gând de rugăciune asupra bunicilor mei pentru că mi-au lăsat această moștenire. Pe urmă, îi mulțumesc mamei că se ocupă de tot ceea ce înseamnă frumusețe aici, la muzeu și întreține toate lucrurile așa cum trebuie. Le păstrează foarte, foarte bine. Trebuie să ne ocupăm de ceea ce înseamnă tradiție, folclor, credință. Sunt multe obiecte pe care le-am și cumpărat împreună cu familia mea, dar sunt multe care le-am și primit. Fiecare obiect are o poveste, poate pe viitor să reușim să scriem undeva, la fiecare obiect, povestea. Cred că va fi ceva interesant”, a arătat Andreea Gabriela Petruț.

De îngrijirea clădirilor unde funcționează muzeul se ocupă capul familiei, Gavril Petruț, care lucrează la ocolul silvic din localitate, dar în timpul liber repară tot ce e de reparat.

“Toată munca eu o fac, că oameni nu prea găsești care să te ajute, iar cei care te ajută, te ajută mai mult cu poveștile. Ce fac eu aici? În mare parte reparații, repar garduri, magaziile sunt făcute tot de mine, mă ajută și ele cu ce pot, când pot, când nu pot singur (...). Nu ies bani, că n-au de unde să iasă bani. Punem și din buzunar mult, acum vrem să mai mărim muzeul, pentru că sunt foarte multe obiecte. Am adunat foarte multe că nu mai avem unde să le punem. Facem ceva pentru comuna Lunca Bradului, pentru că toți cei care au venit până acum aici au fost foarte încântați, le-a plăcut”, a spus Gavril Petruț.

Pentru intrarea în muzeu nu se percepe nicio taxă, însă cei care doresc să facă donații, pot depune orice sumă doresc într-o cutie frumos sculptată de un meșter popular de pe Valea Gurghiului, amplasată în incintă. (Agerpres)

Lasă un comentariu