Cooperativa Agricolă “Dealurile Târnavelor” Produse tradiționale autentice de la producători, direct pe masa consumatorilor

Distribuie pe:

Cooperativa Agricolă Dealurile Târnavelor aduce produsele autentice ale producătorilor locali din această zonă la ușa orășenilor. În anul 2021, 12 producători locali din zona Sighișoara și-au unit forțele formând această cooperativă agricolă care acum se află în plină dezvoltare.

Am stat de vorbă cu Andrei Călugăr, președintele cooperativei agricole, pentru a afla cum funcționează o astfel de asociere a producătorilor locali, dar și pentru a arăta că se poate face afaceri în domeniul agricol mai bine prin astfel de cooperative.

“Cooperativa a fost înființată în ianuarie 2021. A fost rezultatul unui proiect de cooperare al Fundației Adept Transilvania, care practic a oficializat un parteneriat care exista deja. Cea mai mare parte a producătorilor care formează astăzi cooperativa au funcționat împreună și înaintea înființării acesteia, în cadrul unui parteneriat”, spune Andrei Călugăr. Parteneriatul la care el face referire se numea “Bucate din Vecinătate” și menirea lui era livrarea coșului cu produse de la țărani către consumatorii din Sighișoara, Târgu Mureș și Mediaș. “Proiectul s-a oprit în toamna lui 2021 pentru că nu mai era rentabil”, explică președintele actualei Cooperative Dealurile Târnavelor. În pauza de aproape un an de când au renunțat la acel sistem de livrări, devenit ineficient, cei 12 producători nu și-au pierdut răbdarea, au continuat să livreze produse, iar acum așteaptă să pună în funcțiune noul sistem de livrări, unul de tip caravană. “Acum încercăm să autorizăm o rulotă comercială, care o să funcționeze ca un magazin mobil al producătorilor locali. Deși a fost o pauză de un an în activitatea comercială propriu-zisă, membrii și-au păstrat răbdarea și sunt încântați de noul proiect cu rulota. De la momentul opririi proiectului cu coșul și până în prezent, activitatea a fost foarte redusă. Speranțele noastre stau în rulota amintită, toți producătorii fiind încântați de acest canal de vânzare”, ne dezvăluie din noua strategie președintele cooperativei.

Cei 12 producători furnizează produse care acoperă toate ramurile agricole: legume - fructe și conserve din acestea, lactate - brânzeturi (rețete locale, dar și internaționale de brânză maturată), carne și produse din carne (după rețete autentice), sucuri din mere, fructe de aronia și trufe.

Începând din 2023, cooperativa se va deschide pentru a primi în rândurile sale și alți producători din zonă. “În cooperativă sunt 12 membri, toți fiind membri fondatori. Începând de anul viitor vrem să deschidem porțile și pentru alți producători. Nu am făcut-o până acum strict din motive tehnice, deoarece avem un proiect cu fonduri europene în implementare și nu avem voie să lărgim parteneriatul până nu finalizăm implementarea proiectului”, a declarat pentru Cuvântul liber, coordonatorul acestui proiect.

Sediul cooperativei este în satul Mălâncrav (comuna Laslea, județul Sibiu) chiar la limita cu județul Mureș. Din Mălâncrav provine unul dintre producătorii asociați, și anume Grădinile Mălăncrav. Produsele provin însă din toată zona Târnavei Mari, de la Saschiz, Albești, Daneș, Apold sau Laslea.

Președintele cooperativei susține că astfel de forme de asociere susțin activitatea producătorilor locali, îi fac mai puternici și din ce în ce mai mult sunt sprijinite inclusiv de statul român, dar și prin fondurile nerambrusabile. “Cooperativa ca și formă de organizare, a început să fie favorizată, atât cu privire la taxe, cât și referitor la accesul la finanțări. În noul PNS (Planul Național Strategic - n.r.) cooperativele vor fi prioritizate la finanțare. Noi am beneficiat de două finanțări până acum, una prin care ne-am înființat și a doua prin care o să ne luăm magazinul mobil. Încurajăm producătorii să se asocieze în cooperative și să aplice pentru finanțări cu fonduri nerambursabile”, spune Andrei Călugăr.

LEGUME PROASPETE DIN GRĂDINILE MĂLÂNCRAV”

Chiar președintele cooperativei este unul dintre cei 12 producători asociați. El se ocupă din anul 2017 de o grădină de legume și anume “Grădinile Mălăncrav”, la care făceam referire în rândurile de mai sus. “Plantele cresc în ritm cu natura, iar solul este pregătit de la an la an doar cu îngrășăminte organice. Din grădină, legumele ajung în punctul de procesare din Sighișoara, unde sunt conservate după rețete din arhiva familiei: zacuscă de vinete, suc de roșii, dulceață de ardei iute, dulceață de ceapă roșie, sosuri picante și murături”, se arată în promovarea de pe internet a produselor din această grădină.

BRÂNZETURI MATURATE DE LA FAMILIA MUNTEANU, SELEUȘ, COMUNA DANEȘ

Cu o tradiție pentru creșterea animalelor transmisă în familie din generație în generație, familia Munteanu aduce noutatea unor rețete proprii de brânzeturi maturate. Au creat diverse sortimente de brânzeturi maturate asemănătoare cu parmezanul italienilor sau gruyereul elvețienilor. Pe lângă specialitățile maturate, familia Munteanu produce și brânzeturi tradiționale: cașcaval, caș, telemea, brânză de burduf, unt și smântână.

BRÂNZETURI AUTENTICE DE LA SOȚII LAZĂR DIN STEJĂRENI, COMUNA DANEȘ

Ferma de animale, întreținută exclusiv de soții Lazăr, este o oază în inima naturii atât pentru animalele lor, cât și pentru vizitatori. Din mâinile doamnei Viorica Lazăr ies delicatese precum cașcavalul de vacă simplu sau afumat, cașul de oaie, brânza de burduf, urda sau slănina afumată cu boia.

STÂNA DE PE COLINE, SATUL FLOREȘTI, COMUNA LASLEA

La Stâna de pe Coline sau ferma familiei Coșorean din satul Florești, comuna Laslea, județul Sibiu, sunt crescute oi, vaci și capre, din laptele cărora prepară diferite sortimente de brânzeturi, unt și smântână după rețete tradiționale.

SUC DE MERE DIN ȘAEȘ, FAMILIA VOICAN

Situată între satele Șaeș și Apold din județul Mureș, ferma familiei Voican este printre primele ferme cu certificat ecologic din zonă. Ferma este una mixtă și cuprinde o livadă de mere ecologice, o plantație de aronia, pășune, bază furajeră și animale. Sucul de mere este certificat ecologic.

PRODUSE DIN CARNE CA LA MAMA ACASĂ” DIN ALBEȘTI, FAMILIA COSTEA

Compusă din peste 100 de vaci cu genetică de top elvețiană, porci, găini, dar și plantații de fructe, ferma este sursa unor alimente tradiționale delicioase sau cu alte cuvinte “ca la mama acasă”.

Familia Costea prepară printre altele cârnați de casă afumați, slănină afumată, brânză de burduf și mai multe dulcețuri de fructe din producție proprie.

FERMA ECOLOGICĂ DIN ȚOPA, FAMILIA CIȘMAȘ

Ferma Ecologică Țopa a familiei Cișmaș are deja tradiție în zonă și multă lume îi cunoaște. Din ferma lor mixtă și din mâinile dibace ale doamnei Tincuța, ies zeci de alimente ecologice: legumele proaspete, murături, siropuri, dulcețuri, miere, sucuri, ierburi aromatice, ceaiuri din plante, făină, ouă, brânzeturi și pâine de casă.

PRODUSE CU TRUFE DIN ARCHITA DE LA DOMNUL ȘILIAN

Trufele sunt aurul pădurilor din Transilvania, iar cu ajutorul domnului Șilian de la Archita Hunt aveți șansa să le gustați. Trufele provin și din plantația de arbori trufieri care se întinde pe o suprafață de 15 arii. Produsele aromatizate cu trufe din Archita sunt certificate ca “Produs Montan” și sunt ceva cu totul special. Pălinca infuzată cu trufe, sarea aromatizată și mierea cu trufe vor fi prezente la Caravana Producătorilor Locali din Sighișoara.

FERMA PĂLUȘAN, SASCHIZ

Din ferma familiei Pălușan din Saschiz, județul Mureș, provin - după spusele clienților - unele dintre cele mai bune și calitative brânzeturi din zonă: caș, urdă, telemea și brânza de burduf, dar și cașcaval diverse sortimente: simplu, cu nucă, afumat, picant sau maturat în vin roșu Oile și vacile au o hrană diversificată și nutritivă de pe pajiștile cu Înaltă Valoare Naturală din jurul Saschizului.

FRULECO SASCHIZ, FUNDAȚIA ADEPT TRANSILVANIA

Înființarea SES Fruleco HNV vine în continuarea activităților ADEPT de susținere a micilor producători și, implicit, de protejare a peisajelor agricole de Înaltă Valoare Naturală (HNV) din Transilvania. Sediul Fruleco HNV este amenajat și dotat cu echipamentele necesare colectării, depozitării și procesării legumelor și fructelor proaspete, congelate, dar și a gemurilor, dulcețurilor și siropurilor. Clădirea în care se desfășoară activitatea întreprinderii funcționează și ca un centru de colectare regional și distribuție la nivel național.

Dragoș Bardoși

Produsele cooperativei sunt promovate prin intermediul rețelelor sociale, în mediul on-line, astfel că oricine îi poate găsi, sub denumirea de Cooperativa Agricolă Dealurile Târnavelor pe Facebook sau Instagram și unde vor găsi toate sortimentele de produse oferite spre vânzare. Pentru că suntem în pragul Sărbătorilor de iarnă, cooperativa s-a gândit să propună clienților săi un coș cu produse tradiționale. Acesta conține de sărbători: cârnați de casă afumați din ferma familiei Costea (Albești); carne la garniță preparată de doamna Tincuța (Ferma Ecologica Țopa); telemea de vacă de la familia Palușan (Saschiz); gem de coacăze de la doamna Doina (Albești); cașcaval maturat de la familia Munteanu (Seleuș); fructe uscate de aronia de la familia Voican (Șaeș); miere cu trufe de la domnul Șilian (Archita HuntArchita); brânză de burduf de la familia Lazăr (Stejăreni); zacuscă de vinete de la Andrei (Gradinile Mălâncrav); dulceață de ardei iute de la Fundația Adept Transilvania (Saschiz).

Lasă un comentariu