Academicianul, duhovnicul și... spaniolul

Distribuie pe:

* “Domnule COANDĂ, am o întrebare mai, așa... din popor. Dumneavoastră credeți în Dumnezeu? DA, BINENȚELES CĂ EU CRED ÎN DUMNEZEU. O altă întrebare: După părerea dvs., există extratereștrii? O întrebare la care vă pot spune că mai multe publicații din întreaga lume mare pe unde am fost mi-au pus-o. Am să vă răspund la ambele întrebări printr-un singur răspuns. În acest Univers nemărginit sunt civilizații... multe, foarte multe. Noi, locuitorii acestei Planete, să spunem că suntem Civilizația de gradul 0. Între noi și următoarea Civilizație de gradul 1 ne despart cam 10.000 de ani de progres tehnic, cât și spiritual. Am să vă dau niște exemple ca să puteți să vă imaginați cum am putea noi să ne înțelegem cu ei. Ei, noi ne-am putea înțelege cam cum ne putem înțelege cu animalele domestice. De Civilizația de Gradul II ne despart cam 100.000 de ani și de asemănare-înțelegere ar fi cum ne-am putea înțelege cu viermii, fluturii, gândacii... De civilizația de Gradul III ne despart cam 1.000.000 de ani și de asemănare-înțelegere ar fi cum ne-am înțelege noi cu moleculele, atomii. Civilizația de Gradul 4 este... Începutul și Sfârșitul, ESTE ENERGIA, ÎNSUȘI DUMNEZEU, CARE ESTE ÎN TOT ȘI TOATE. Fără această ENERGIE NU AR EXISTA NIMIC. Această Energie este viața noastră. Este o scânteie divină din noi. Da, este adevărat, NOI SUNTEM COPIII LUI DUMNEZEU. Ne-am născut pentru a manifesta gloria lui Dumnezeu care se află în noi”.

Henri M. Coandă (1888-1972), academician, inginer aerodinamic, pionier al aviației, fizician, specialist în aerodinamică și mecanica fluidelor, inovator, inventator și descoperitor al “efectului” care-i poartă numele.

* * *

* Părintele Paisie Olaru, duhovnicul părintelui Ilie Cleopa, rămâne o figură emblematică și legendară pentru ortodoxie. După Crăciunul însângerat din 1989, un tânăr s-a dus la sfinția sa în Munții Neamțului și i-a spus că țara-i liberă, comunismul a căzut. Bătrânul monah nu s-a bucurat. A ridicat capul din pământ, l-a privit în ochi și i-a spus: “Abia acum începe iadul. S-a tăiat capul viperei, iar veninul s-a împrăștiat în tot corpul”. Câtă dreptate avea marele văzător în timp, părintele Paisie Olaru. Tot părintele mai spunea: “CONȘTIINȚA este îngerul lui Dumnezeu care păzește pe om. Când te mustră înseamnă că Dumnezeu te ceartă și trebuie să te bucuri că nu te lasă uitării”.

Paisie Olaru (1897-1990), renumit duhovnic ortodox, viețuitor la Schitul Sihla în perioada 1972-1985 și la Mănăstirea Sihăstria între anii 1985-1990. Este înmormântat în cimitirul Mănăstirii Sihăstria, alături de părintele Ilie Cleopa.

* * *

* AMERICA a fost descoperită de spaniolul Cristofor Columb. Acesta s-a frământat o viață întreagă cu gândul și credința că înspre apus de patria sa, în largul apelor, trebuie să mai fie o lume nouă. În cumpăna acestei credințe a pus totul: și-a pus averea pentru construire de bărci... și-a pus tihna vieții... și-a pus viața. Primele încercări n-au reușit; era luat în derâdere de prieteni și cunoscuți, dar până la urmă a biruit. În clipele descălecării pe noul pământ, Columb a zis: “În numele Domnului și Mântuitorului meu Iisus Hristos, te iau în stăpânire, noua mea patrie”.

Dragii mei! “Avem și noi o Patrie Cerească; de multe ori avem eșecuri, ispite, delăsări, îndoieli, dar dacă avem credință puternică și statornică, până la urmă vom găsi Pământul cel Sfânt promis de Domnul nostru Iisus Hristos. Ajută-ne, Doamne, să ne întâlnim cu toții, acolo”.

P.S. Evrei cap. 13, vers. 16-17: “Facerea de bine și întrajutorare nu le dați uitării; căci astfel de jertfe sunt bine plăcute lui Dumnezeu. Ascultați pe mai marii voștri și vă supuneți lor, fiindcă ei priveghează pentru sufletele voastre, având să dea de ele seamă, ca să facă aceasta cu bucurie și nu suspinând, căci aceasta nu v-ar fi de folos”.

Cu dragoste creștinească,

părintele Ilie

Lasă un comentariu