O călugăriță în vârstă de 107 ani din Sighișoara, distinsă cu Ordinul “Preasfânta Treime” acordat de cardinalul Lucian

Distribuie pe:

O călugăriță în vârstă de 107 ani și șapte luni, sora Rodica Maria, din Congregația Maicii Domnului, a primit cea mai înaltă distincție a Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică, Ordinul “Preasfinta Treime”, acordat de cardinalul Lucian Mureșan.

Potrivit unui comunicat transmis de Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, Ordinul “Preasfânta Treime” a fost înmânat de episcopul auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Crișan, cu ocazia vizitei pastorale pe care a efectuat-o duminică, 10 martie, în Parohia greco-catolică Sighișoara.

La sosirea în fața “Bisericii Leproșilor”, lăcaș de cult care datează din secolul al XIV-lea, episcopul a fost întâmpinat cu pâine, sare și flori de credincioasele din parohie, îmbrăcate în port popular.

În timpul slujbei, cei prezenți s-au rugat pentru călugărița Rodica Maria, cea mai vârstnică soră a Congregației Maicii Domnului, la liturghie participând și preoți din alte culte din Sighișoara, “un oraș în care se respiră un autentic spirit ecumenic”.

Episcopul, însoțit de mai multe călugărițe și preoți, au vizitat-o pe călugărița de 107 ani și i-au înmânat distincția acordată, “ca semn al prețuirii și al binecuvântării noastre pentru dragostea și dăruirea manifestate față de Cristos și față de Biserică și pentru mărturisirea credinței creștine prin cuvânt și fapte bune”.

În comunicat se precizează că sora Maria Rodica, cu numele civil Viorica Vețian, s-a născut în anul 1916, în localitatea Băla, județul Mureș, iar în anul 1939 a fost primită în Congregația Maicii Domnului.

“Sora Rodica a iubit copiii și misiunea sa a fost de învățătoare, atât la Blaj, cât și, în cea mai mare parte, la Școala Primară «Maica Domnului» din Cluj-Napoca, unde în anii 1945-1946 a îndeplinit funcția de director. La 30 noiembrie 1945, era prezentat Episcopului Iuliu Hossu «corpul didactic primar», din care făceau parte numai surori, iar directoare era Sora Rodica Vețian”, se arată în comunicatul citat, preluat de Agerpres.

Sora Maria Rodica a trăit, alături de alte călugărițe greco-catolice, prigoana comunistă, dar a refuzat să renunțe la credința sa, suportând presiuni din partea Securității de a trece la ortodoxie și de a deveni informator.

Lasă un comentariu