Sprijin financiar pentru reîmpăduriri

Distribuie pe:

Pentru sprijinirea investițiilor care promovează reîmpădurirea și în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, a fost aprobată, recent, de Comisia Europeană, o schemă de ajutoare în valoare de aproximativ 32 milioane de euro, notificată de România. Finanțarea se va asigura integral prin Mecanismul de redresare și reziliență, după evaluarea pozitivă a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României de către Comisia Europeană și adoptarea sa în Consiliu. Sprijinul va fi sub formă de granturi, ce vor acoperi între 70% și 90% din costurile eligibile. Prin intermediul schemei aprobate de Comisia Europeană se urmărește îmbunătățirea rezilienței și valorii ecosistemelor de păduri, în vederea condițiilor cli-matice viitoare din România. Se va derula până în 30 septembrie 2024.

“Schema va sprijini înființarea, dezvoltarea și modernizarea capacităților de producere a puieților forestieri și investiții în capacități de condiționare a semințelor forestiere, realizarea de rezervații semincere și plantaje forestiere. Sprijinul va lua forma unor granturi directe care vor acoperi între 70% și 90% din costurile eligibile. Va fi deschisă proprietarilor de păduri publice și private, precum și producătorilor autorizați de material reproductiv forestier. Am alocat fonduri în valoare de 50 de milioane de euro, din PNRR, din care vom finanța cel puțin 90 de pepiniere noi și renovate până la sfârșitul anului 2024. Pe lângă schema de ajutor aprobat acum, am prevăzut și un ajutor de minimis pentru investiții mai mici de 200 de mii de euro”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna. De asemenea, a spus că apelul de proiecte pentru aceste pepiniere va fi lansat în primul trimestru al anului viitor: ,,Vom completa, astfel, cea mai amplă campanie de împăduriri din România, în cadrul căruia proprietarii de terenuri au marcat deja în sistemul informatic peste 2.000 de ha de teren pentru a fi împădurit”, a mai precizat ministrul.

Schema este proporțională și nu va avea efecte negative asupra competiției și comerțului în UE, conform concluziilor Comisiei. (B.V.)

Vasile Bota

Lasă un comentariu