Dr. Tudor Ciuhodaru, sfaturi pentru masa de Crăciun “După perioada de post încercați să reluați progresiv alimentația normală”

Distribuie pe:

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția că este foarte important să fim atenți ce, cât și cum mâncăm la masa de Crăciun, mai ales dacă am ținut post, pentru că, în caz contrar, avertizează el, sunt șanse mari de a ne petrece sărbătorile de iarnă în serviciile de urgență ale spitalelor. “Dacă vreți să petreceți în familie sărbătorile de iarnă - Crăciunul și Anul Nou - și nu prin spitale, trebuie respectate câteva reguli simple, indiferent dacă ați postit sau nu, adaptată patologiei de bază. Adică nu dăm startul la supraalimentare de la primele ore ale dimineții. Este obiceiul ca după slujba de Crăciun toată lumea să se așeze imediat la masă. Mai bine așteptăm orele prânzului, iar alimentele trebuie introduse treptat, nu toate deodată. Adică putem începe cu o salată de crudități, o garnitură de legume făcute la grătar, asezonate cu friptură, o felie de ananas crud, nu din conservă. Astfel este facilitată digestia”, a explicat, pentru Agerpres, dr. Tudor Ciuhodaru.

Medicul recomandă celor care au ținut post să fie precauți atunci când se așează la masa de Crăciun. “După perioada de post, mai ales dacă aveți afecțiuni digestive cronice, încercați să reluați progresiv alimentația normală. Puteți începe cu brânzeturi, legume, fructe, carne de pasăre, urmate, în cantitate medie, de ciorbă și friptură”, a afirmat el.

Potrivit acestuia, fiecare masă trebuie să conțină un aliment concentrat. “Considerăm concentrat orice aliment, cu excepția fructelor și legumelor. Așadar, friptura, sarmalele și slănina nu se vor consuma la aceeași masă, ci separat. Trebuie asigurată cel puțin o jumătate de oră între felurile de mâncare, pentru a evita astfel senzația de suprasaturație sau sindroamele dispeptice”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru.

Indiferent de starea noastră de sănătate, spune medicul, alcoolul trebuie consumat cu prudență.

“Beți cu capul, nu cu stomacul. Beți mai ales în asociere cu mâncarea grasă specifică sărbătorilor noastre, mai ales acum la sfârșit de an. Asta pentru a preveni pancreatitele, ulcerele, hemoragiile digestive, colicile biliare”, este sfatul medicului.

O atenție sporită la ce și cât mănâncă în timpul meselor de sărbători trebuie să aibă persoanele cu afecțiuni digestive, boli metabolice, cum ar fi cei cu diabet, gută sau care au afecțiuni cardiace și care trebuie să respecte regimul dietetic și să evite dulciurile și sarea.

Medicul atrage atenția că nu trebuie să ne ascundem după medicație pentru a avea motive să mâncăm sau să bem în exces. Totodată, bolnavii cronici nu trebuie să își întrerupă tratamentul.

“În plus, apariția simptomelor digestive precum greață, vărsături, tulburări abdominale, tulburări de tranzit, febră sau frison ori cele cardiace, precum durerile precordiale, palpitațiile, cefaleea, vertijul, necesită prezentarea de urgență la spital”, a arătat Ciuhodaru.

Mâncarea în exces, mai spune acesta, ne poate afecta siluetele. Pentru a nu petrece multe ore la sală pentru a da jos kilogramele în plus, medicul recomandă ca de sărbători să mâncăm o cantitate mai mică de carne și grăsimi și mai multe salate și fructe.

“Rezervați mai mult timp pentru a petrece în aer liber, faceți sport, mâncați mai puțină carne și grăsimi sau veți fi nevoiți să țineți cure de slăbire mai târziu”, este sfatul medicului. (Agerpres)

Lasă un comentariu